Vlada Srbije ulaže u sport

Za 7 godina košarkaški klubovi Zvezda i Partizan od države dobili 60 miliona eura

26.02.2024. 13:33 / Izvor: nova.rs
srbija

Od kojih firmi je na njihove račune stiglo najviše para?

Košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan od 2017. godine pa do danas dobili su od državnih preduzeća i grada Beograda čak 60 miliona eura, a samo u aktuelnoj sezoni više od devet miliona eura.

Iako su među sponzorima i privatne firme, događalo se da 70 odsto novca koji je uplaćen na njihove račune dobiju od državnih kompanija i Grada - Zvezda u sezoni 2022/2023 i Partizan u sezoni 2020/2021.

U posljednjih nekoliko godina, tačnije od sezone 2017/2018, košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan dobili su ukupno čak 60 miliona eura od državnih preduzeća, na ime sponzorstava i donacija.

Kako se može vidjeti u Zvezdinom zvaničnom izvještaju za javnost, od sezone 2017/2018. do danas, ovaj košarkaški klub dobio je oko 33 miliona eura od različitih državnih preduzeća i grada Beograda.

FOTO: Crvena Zvezda

Na spisku kompanija koje su sponzori KK Crvena zvezda, kako se navodi na zvaničnoj web stranici kluba, iz redova kompanija koje su u vlasništvu države su Telekom, Poštanska štedionica, Državna lutrija Srbije i Dunav osiguranje.

Tako je od svojih sponzora, ali i drugih donacija, Zvezda samo u aktuelnoj sezoni 2023/2024. dobila više od tri miliona eura.

Inače, ovaj košarkaški klub je u proteklih sedam godina najviše novca od državnih sponzora i donatora dobio prošle sezone, 2022/2023, i to čak 11,32 miliona eura, što je bilo 70 odsto svih prihoda koje je "zaradila" Crvena zvezda.

I drugi košarkaški klub – Partizan takođe je dobio ogromnu sumu od državnih firmi tokom prethodnih godina.

Na spisku sponzora Partizana nalaze se Naftna industrija Srbije (NIS), Telekom i Dunav osiguranje, a dobili su novaci i od Košarkaškog saveza Srbije, Grada Beograda…

U izvještaju koji je objavio Partizan navodi se da je u prethodnih sedam sezona ovaj klub dobio nešto više od 27 miliona eura na ime državnih sponzorstava i donacija.

U tekućoj sezoni, ovaj iznos dostigao je šest miliona eura, i iznosi 30 odsto redovnih prihoda.

Ovaj košarkaški klub, međutim, napominje da je dosad, u aktuelnoj sezoni, dobio tri miliona eura, dok će do kraja sezone na njihov račun biti uplaćeno još toliko.

Aktuelna sezona je ujedno i sezona u kojoj je Partizan dobio najviše novca od državnih sponzora i donatora.

Međutim, procentualno država je imala najveći udio u prihodima ovog kluba u sezoni 2020/2021, kada su državne firme donirale više od 70 odsto novca.

Interesantno je da pojedine državne firme daju novac za oba kluba. Tako se, recimo, na spisku sponzora Partizana, baš kao i Zvezde, nalaze Telekom i Dunav osiguranje.

Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Imena donatora su nisu poznata.

Zakup Štark arene pod povlašćenim uslovima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da Zvezda i Partizan po tri puta nižoj cijeni dobijaju halu u Areni.

Partizan je objavio i da zakup Štark arene plaća po povlašćenim uslovima. Ipak, nije precizirano koliko novca ovaj košarkaški klub izdvaja u tu svrhu.

"Takođe, KK Partizan Mozzart Bet se zahvaljuje Gradu Beogradu na mogućnosti da termine u Štark areni zakupljuje pod povlaštenim uslovima, kao i ostali sportski kolektivi koji reprezentuju Srbiju u međunarodnim takmičenjima", navodi se u saopštenju ovog kluba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza