9. juna

Spektakl na ulicama Sarajeva: Prvi put u historiji bolid Formule 1 vozit će se u BiH

11.03.2024. 12:49 / Izvor: Fena
Red Bull Showrun Sarajevo

Prvi put u historiji, bolid Formule 1 vozit će se ulicama Bosne i Hercegovine. Red Bull Showrun Sarajevo bit će održan u nedjelju, 9. juna.

Prvi put u historiji bolid Formule 1 vozit će se ulicama Bosne i Hercegovine. Događaj Red Bull Showrun Sarajevo bit će održan u nedjelju, 9. juna u glavnom gradu naše zemlje i preobrazit će urbane prostore Sarajeva u jedinstvenu pozornicu za automobilistički performans tokom kojeg će legendarni Red Bull Racing Formula 1 bolid prirediti dan za pamćenje za sve posjetioce.

Prateći program uključit će muzičke performanse, ali i nastupe poznatog njemačkog dvojca Red Bull Driftbrothers, te virtuoza na stunt motoru Arasa Gibieza.

Svoju poruku građanima Sarajeva, u ime Red Bull Racinga, poslao je legendarni F1 vozač David Coulthard koji je naglasio da je Sarajevo jedan od samo devet gradova u svijetu koji će ugostiti Red Bull Showrun.

- Osvojili ste naša srca svojom bogatom kulturom, živopisnom historijom, a poseban duh ljudi na ovim prostorima učinit će događaj još posebnijim - poručio je Coulthard.

Naglašavajući da je Red Bull Showrun vrhunski spoj moto sporta, muzike i uzbuđenja, Jadran Crnogorac uime organizatora je istakao da će bolid proći trasom od Marijinog Dvora do Mašinske škole i nazad pored Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

- Bosna i Hercegovina i Sarajevo sigurno zaslužuju ovakve događaje i ovo je naša posveta gradu. Želimo se posebno zahvaliti našim pokroviteljima i partnerima bez čije podrške realizacija ovako velikog projekta sigurno ne bi bila moguća - kazao je Crnogorac te dodao da će gledanje ovog adrenalinskog spektakla biti besplatno za sve posjetioce i fanove. Uskoro će ipak u prodaju biti pušten određen broj ulaznica za Fun Pit zonu i VIP sjedišta na tribinama, za one koji žele najbolji mogući pogled na stazu.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta naglasio je da je sretan što su Vlada KS i Ministarstvo svojim radom stvorili ambijent da se ovakvi događaji dešavaju u Sarajevu i da je ekipa iz Red Bulla to prepoznala.

- Ponosan sam što ćemo biti dio svjetskog projekta. Prvi put na našim saobraćajnicama proći će bolid i s nestrpljenjem čekamo juni. Spremamo se kako bi sve bilo savršeno. Neke stvari nećemo otkrivati, bit će mnogo iznenađenja, a mi ćemo biti prava podrška kako bismo iz Sarajeva poslali još jednu fenomenalnu sliku u cijeli svijet - istakao je ministar Šteta.

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda kazao je da je mnogo događaja i projekata koje će ministarstvo ove godine podržati, ali da je "Red Bull Showrun Sarajevo 2024“ jedan od najznačajnijih.

- Čeka nas cjelodnevni svjetski događaj, prepun sportskih, kulturnih i muzičkih dešavanja. Ovo se u Sarajevu dešava prvi put i vjerujemo da će biti potpuni spektakl za sve koji budu prisutni i sve koji budu pratili na televiziji i online platformama. Prostor u i oko Zemaljskog muzeja bit će centar dešavanja 9. juna, zato danas simbolično iz našeg muzeja šaljemo poruku da Sarajevo zaslužuje biti na listi najvećih događaja u regiji i svijetu - naveo je Magoda.

Predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić naglasio je da je ovo je svjetski show, izuzetno kvalitetan i važan događaj te da smo svi počašćeni da se dešava upravo u Sarajevu.

- Turistička zajednica KS kontinuirano podržava projekte koji Sarajevo između ostalog predstavljaju kao kulturnu, historijsku, muzičku, gastrnomsku, te naravno i sportsku metropolu iz koje šaljemo pozitivne vibracije u cilju privlačenja turista, te naravno ugodnog boravka svih koji dolaze na različita takmičenja odnosno događaje. Učesnicima želimo poseban i uzbudljiv boravak u Sarajevu - kazao je Fazlagić.

Glavni dio Red Bull Showruna koji uključuje vožnju bolida u centru grada planiran je od 14 do 16 sati u nedjelju, 9. juna, ali organizator poručuje da je planiran cjelodnevni zabavni program s koncertima i afterpartijima kako bi posjetioci imali ispunjen i zabavan dan u Sarajevu.

Na događaju se očekuje preko 50.000 gledalaca iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta, a svi oni koji ne budu u mogućnosti pridružiti se na lokaciji, moći će uživati u direktnom TV prenosu na Sport Klubu.

Projekat će biti realizovan uz podršku Ministarstva saobraćaja KS, Ministarstva kulture i sporta KS, Turističke zajednice KS, te kompanija Bingo, Hifa Petrol, Telemach i Alta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza