Ikona F1

Sjećate se kada je Michael Schumacher sa F1 timom servisirao vozila "običnih" ljudi?

12.03.2024. 17:02 / Izvor: Akta.ba
Michael

Legenda F1 Michael Schumacher, ući će u istoriju kao jedan od najvećih race vozača svih vremena.

Malo je vjerovatno da neko nije čuo za njega jer čak i oni koji ne prate sport ili F1 znaju ko je Michael Schumacher.

Ovaj bivši njemački race vozač takmičio se u Formuli 1 za Jordan, Benetton, Ferrari i Mercedes.

Od početka Svjetskog prvenstva vozača Formule 1, od 1950. godine, titulu su osvojila 32 različita vozača, od kojih je 15 osvojilo više od jednog šampionata.

Od višestrukih šampiona, Michael Schumacher drži skoro svaki rekord u knjizi sa značajnom razlikom i čak sedam puta je bio šampion.

Kao i svi veliki vozači, Schumacher je imao izuzetnu ambiciju, samopouzdanje, inteligenciju, motivaciju, posvećenost i odlučnost.

Ono što ga je izdvojilo i pomoglo u objašnjavanju njegovog neviđenog vremena na vrhu svijeta bila je čista strast za trkama i beskrajni rad na poboljšanju "samog sebe". 

Blagoslovljen vrhunskim prirodnim talentom izbrušenim do najvišeg stepena, imao je trkački mozak i mentalni kapacitet koji mu je omogućio da donosi odluke u djeliću sekunde, prilagođava se promjenjivim okolnostima i planira unaprijed dok vozi "na granici".

Uz sve to bio je uvijek u vrhunskoj kondiciji i trenirao je jače od bilo kojeg vozača.

Tokom svoje karijere, snimio je brojne reklame ali jedna koja je ostala upamćena više od drugih je zasigurno ona tokom kampanje Shell i Ferrarija.

U ovoj reklami, slučajnim posjetiocima benzinske pumpe, Michael sa svojim timom F1, nudi nenadan "servis" vozila. 

Iskustvo koje su tada doživjeli ovi "obični" vozači, sigurno pamte cijeli život. 

Ova svojevremeno humoristična reklama, bila je hit, ali danas, kada je Schumacher vezan za postelju, budi sjetne i tužne osjećaje. 

Početkom 2000-tih potpuno je dominirao F1 scenom.

Ali, njegov se život dramatično promijenio kada je doživio užasnu nesreću na skijanju 29. decembra 2013.godine.

Sedmostruki svjetski prvak od tada je van očiju javnosti, a njegovo zdravstveno stanje se drži u tajnosti, jer njegova porodica samo rijetko daje izjave. 

Tadašnji 44-godišnjak se tek po drugi put povukao iz Formule 1 na kraju prethodne sezone, nakon što se vratio u sport sa Mercedesom između 2010. i 2012. godine.

Iako je nosio kacigu kada je pao i udario glavom o kamen, zadobio je tešku traumu mozga i bio je u komi kada je stigao u bolnicu.

Prema izvještajima, Schumacher je prvobitno otišao s mjesta nesreće i samo se požalio da se osjećao pomalo potreseno.

Porodica dostojanstveno šuti o zdravlju, danas 54-godišnjaka jer kažu da bi to bile njegove želje ali je poznato da je Schumacher ostao paralizovan i vezan za invalidska kolica.

Teško je bilo i porodici i javnosti prihvatiti činjenicu da neko tako mlad, u jeku snage i života, vrhunski sportista, više nikada neće biti isti. 

Njemački mediji su objavili, uoči 10-godišnjice njegove skijaške nesreće, da Schumacher dobija 24-satnu njegu od tima od 15 ljudi te da ga se povremeno vozi u putničkom automobilu i da mu se puštaju zvukovi sa F1 staze, kako bi stimulisao svoj mozak poznatim zvukovima.

Njegov sin Mick je krenuo stopama svog oca debitujući u F1 sa Haasom 2021. godine nakon što je osvojio titulu u F2.

Ovaj 23-godišnjak proveo je dvije godine u F1 sa Haasom a trenutno je treći vozač Mercedesa, tima u kojem je njegov otac završio karijeru.

Mick je prvi put javno progovorio o svom ocu u martu 2017. godine, opisujući ga kao svog "idola" i "uzora".

U "Schumacher" Netflix dokumentarcu, Mick je rekao da bi "odustao od svega" samo za jednu šansu da razgovara sa svojim ocem Michaelom o trkama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza