Opet na vrhu svijeta

Novak Đoković je svjetski sportista godine po peti put

24.04.2024. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Novak

Glasovi čak 69 sportskih legendi odlučuju o pobjednicima ove nagrade.

Novak Đoković je po peti put osvojio nagradu Laureus za najboljeg sportistu godine svijeta.

Prvi teniser svijeta Novak Đoković je po peti put proglašen za najboljeg sportistu godine na svijetu.

Đoković je 2023. završio sa tri grand slam titule – Australian Open, French Open i US Open – i samo je izgubio u finalu Wimbledona nakon poraza od Carlosa Alcaraza.

Đoković je osvojio rekordne 24 grand slam titule i svoju petu nagradu Laureus osvojio je i 2012, 2015, 2016. i 2019. godine.

"Izrazito sam počastvovan što sam osvojio svoju petu nagradu Laureus za svjetskog sportistu godine. Mislim na 2012. godinu, kada sam je prvi put osvojio kao 24-godišnjak. Veoma sam ponosan što sam ovdje 12 godina kasnije, razmišljajući o godini koja je meni i mojim fanovima donijela mnogo uzbuđenja i uspjeha.", izjavio je Đoković.

"Bilo je uzbudljivo vratiti se u Australiju prošlog januara i osvojiti svoju 10. titulu. To je turnir koji mi je tako prirastao srcu i koji me je pripremio za nevjerovatnih 12 mjeseci. Ne bih mogao postići toliki uspjeh bez nevjerovatnog tima iza sebe i inspirativnih rivala koji su me uvijek gurali da budem najbolja verzija sebe.", zaključio je. 

U međuvremenu, veznjak Barcelone Aitana Bonmati proglašena je Laureusovom svjetskom sportistkinjom godine, a Jude Bellingham iz Real Madrida osvojio je nagradu Laureus za svjetski proboj godine.

Glasovi čak 69 sportskih legendi odlučuju o pobjednicima ove nagrade, prenio je Eurosport.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza