Nije mogao da sjedi a sada ide u Libiju

Igor Koler: Dvadesetogodišnji put do Mediteranskih igara

28.06.2024. 14:57 / Izvor: Akta.ba
Igor

Igorova ljubav prema Tekkenu nije samo hobi; to je način na koji se igor izražava i povezuje s drugima.

Igor Koler nije običan igrač Tekkena. Njegova strast prema ovoj igri traje već više od dvadeset godina, a njegova posvećenost i upornost su nešto što nadahnjuje. Rođen sa cerebralnom paralizom, Igor se suočavao s brojnim izazovima od samog početka. Nije mogao sjediti, a zbog spleta okolnosti, kasno je upisao osnovnu školu. Unatoč tome, njegova volja za učenjem i napredovanjem nikada nije jenjavala.

Igorova ljubav prema Tekkenu nije samo hobi; to je način na koji se igor izražava i povezuje s drugima. Iako nije imao priliku završiti srednju školu, njegova sposobnost da savlada i najteže prepreke u životu i protivnike u igri dokazuje da su strast i posvećenost jednako važni kao formalno obrazovanje.

Sada, Igor se priprema za nešto što mnogi nisu mogli ni zamisliti - predstavljanje svoje zemlje na Mediteranskim igrama u Libiji. Njegov put nije bio lak, ali njegova odlučnost i ljubav prema igri Tekken učinili su ga pravim šampionom u srcima onih koji ga poznaju.

Igor Koler je primjer kako se snažna volja i neumorna borba mogu pretočiti u uspjeh, bez obzira na prepreke koje život postavlja. Njegova priča je inspiracija svima koji se bore da prevaziđu svoje ograničenja i ostvare svoje snove.

Kako je sve krenulo

Igor Koler je bio na pragu ostvarenja sna - putovanja na svjetsko prvenstvo u Tekkenu koje se održavalo u Rijadu. Uz podršku prijatelja, koji su mu kupili igru i sve potrebno, Igor je bio spreman da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na globalnoj sceni. Međutim, sudbina je imala druge planove; Bosna i Hercegovina je nažalost, ostala bez slot-a za prvenstvo.

Ali, kao što to često biva, izazovi su samo prethodnici novih prilika. Njegov prijatelj Asmir, koji mu je pomogao da kupi igru, kao koordinator za mlade u „Uniji „i Z“ajedno u Bi“H pomaže Igoru da realizira svoju ideju. Uz pomoć prijatelja Alena, stupili su u kontakt sa predsjednikom Saveza gospodinom Antom Šaravanjom. Zajedno su postigli i potpisali sporazum koji će promijeniti lice e-sporta u BiH – organizirati će turnira za osobe sa invaliditetom.

Uz pomoć Unije i udruženja “Zajedno u BiH”, Igor Koler i Asmir Ćorsuljić su pokrenuli prvi turnir za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini, a ujedno i jedan od prvih takvih turnira u svijetu. Ovaj turnir nije samo prilika za natjecanje; to je platforma za promociju inkluzije, snage duha i neograničenih mogućnosti. Također naš cilj je omogućiti i drugima osobama sa invaliditetom da odu na velika svjetska takmičenja.

Za realizaciju ovog projekta potreba su nam novčana sredstva kao i podrška društva, pobjednici ovog turnira i turnira u budućnosti imati će priliku nastupiti na turnirima širom svijeta. Sredstva su planirana za održavnje samog turnira i troškova oko istog, te uspostavljanju nagradnog fonda i moguće nagrade. Potrebno nam je oko 10.000 KM.

Da Igora podržite možete pozvati donatorski broj 090-291 057 BH telecom - 2 KM ili uplatiti na žiro račun 1994970001744174 Prvi turnir je planiran do kraja godine.

Igorova priča je sada priča o zajedništvu, o tome kako jedan čovjek i njegovi prijatelji mogu pokrenuti val promjena. Projekat “E-Sport bez Granica” je više od igre - to je simbol nade i dokaz da granice postoje samo u našim umovima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza