Otvorene 22. Zimske olimpijske igre u Sočiju

08.02.2014. 09:34 / Izvor: Fena
Otvorene 22. Zimske olimpijske igre u Sočiju
OTVORI GALERIJU

Svečanom ceremonijom sinoć su na Olimpijskom stadionu 'Fišt' u Sočiju otvorene 22. zimske olimpijske igre, naskuplje u povijesti.

Svečanom ceremonijom sinoć su na Olimpijskom stadionu 'Fišt' u Sočiju otvorene 22. zimske olimpijske igre, naskuplje u povijesti.

Igre za koje je Rusija izdvojila 50 milijardi dolara službeno je otvorio predsjednik Rusije Vladimir Putin, uz veličanstven vatromet i predstavu 'Snovi o Rusiji' koja je podsjetila na povijest te, po površini najveće zemlje na svjetu.

Olimpijsku baklju stadionom su pronijeli tenisačica Marija Šarapova, atletičarka Jelena Isinbajeva, hrvač Aleksandr Kareljin i ritmička gimnastičarka Alina Kabajeva, a čast da zapale olimpijski plamen pripala je klizačici Irini Rodnjinoj i hokejaškom golmanu Vladislavu Tretjaku.

Ukupno će u Sochiju nastupiti oko 3000 natjecatelja iz 88 zemalja u sedam sportova, odnosno 15 disciplina, a bit će podijeljeno 98 kompleta medalja. Najbrojnije je izaslanstvo SAD-a sa 230 sportaša, pet više od domaćina Rusije.

Bosnu i Hercegovinu predstavljat će pet sportaša. U alpskom skijanju nastupit će Žana Novaković koja je nosila bh. zastavu na otvaranju igara, te Igor Laikert i Marko Rudić, a u skijaškom trčanju, odnosno biatlonu Tanja Karišik i Mladen Plakalović.

Prvi bh. natjecatelj koji će izaći na borilište je Laikert u disciplini spust u nedjelju. Isti dan svoj prvi nastup imat će i Tanja Karišik u disciplini 7,5 km sprint na borilištu Laura Cross Country Ski & Biathlon Center.

Foto: olympic.org

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza