Agencija za antidoping kontrolu BiH utvrdila 11 slučajeva kršenja pravila

08.08.2014. 15:00 / Izvor: Fena
Agencija za antidoping kontrolu BiH utvrdila 11 slučajeva kršenja pravila

Sjedište Agencije je u Tuzli, a u punom kapacitetu počela je s radom 2010. godine. Kako saznaje Fena, od te godine do danas Agencija je evidentirala 11 slučajeva kršenja antidoping pravila.

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ratificiralo UNESCO-ovu Međunarodnu konvenciju protiv dopinga u sportu, usvajanjem Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini 2008. godine osnovana je Agencija za antidoping kontrolu BiH.

Kao samostalna upravna organizacija Agencija za antidoping kontrolu BiH za svoj rad direktno odgovara Vijeću ministara BiH.

Navedenim Zakonom, između ostalog, propisane su nadležnosti Agencije od kojih i odgovornost za primjenu Svjetskog antidoping kodeksa.

Sjedište Agencije je u Tuzli, a u punom kapacitetu počela je s radom 2010. godine. Kako saznaje Fena, od te godine do danas Agencija je evidentirala 11 slučajeva kršenja antidoping pravila.

Tri slučaja kršenja antidoping pravila zabilježena su u kick boksu. Kick bokser Samed Osmanović bio je pozitivan na boldenon i dobio je tri mjeseca zabrane. Erminu Velagiću u organizmu je pronađen  efedrin i kažnjen je s dvije godine zabrane nastupanja, dok je Asim Selimović odbio test, zbog čega je kažnjen s dvije godine zabrane.

U dizanju tegova također su evidentira tri korisnika nedozvoljenih supstanci. Nedim Fišić je bio pozitivan na metandienon i dobio je dvogodišnju zabranu nastupanja. Na metandienon bio je pozitivan i dizač tegova iz Republike Srbije Caba Nadj, koji je potom kažnjen s dvije godine zabrane nastupanja, dok je u organizmu Olivere Jurić pronađen anabolički steroid.

Po jedan slučaj kršenja antidoping pravila Agencija je evidentirala u rukometu, karateu, boksu i košarci, dok je u rukometu zabilježen i slučaj napada na službenika Agencije koji je spriječen u vršenju dužnosti.

Navedeni napad dogodio se na rukometnoj utakmici između Izviđača iz Ljubuškog i Borca iz Banje Luke 2011. godine. Taj slučaj je još uvijek u proceduri.

U organizmu karatiste Edina Muslića pronađen je THC - mariuhana, zbog čega je kažnjen na tri mjeseca. Bh. košarkaški reprezentativac Elmedin Kikanović je uzimao metil heksanamin i dobio je 12 mjeseci zabrane nastupa.

Bokser Stevo Zolak je odbio doping kontrolu, a rukometaš Admir Ahmetašević je uzimao amphetamin zbog čega je ''zaradio'' šestomjesečnu zabranu.

Statistički posmatrano, kršenja antidoping pravila u BiH korespondiraju s evropskim i svjetskim prosjekom koji se kreće između 1,5 i 1,8 posto, izuzev 2012. godine kada je Agencija evidentirala 2,3 posto slučajeva kršenja antidoping pravila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza