Žene i ribolov: Rijetko, ali pozitivno

Pauza / SPORT

Žene i ribolov: Rijetko, ali pozitivno

Žene su odavno ušle u sportske automobile, obukle kimona i bokserske rukavice, i to nije novo, međutim, postoje sportovi u kojima se rijetko mogu vidjeti. Ribolov je jedan od tih sportova.

02.11.2014. 14:36 / Izvor: Fena

U svijet sportova koji su od nastanka bili rezervirani samo za muškarce danas sve češće ulaze žene, rame uz rame s kolegama dolaze do cilja.

Žene su odavno ušle u sportske automobile, obukle kimona i bokserske rukavice, i to nije novo, međutim, postoje sportovi u kojima se rijetko mogu vidjeti. Ribolov je jedan od tih sportova.

Aida Brlek jedna je od rijetkih žena koje pecaju na bosanskohercegovačkim rijekama i jezerima. Kaže da je ''gledanje u plovak'' njena antistres terapija i preporučuje je svima, muškarcima i ženama.

Ekipa Agencije Fena Aidu Brlek zatekla je na jezeru Starača u blizini Ilijaša gdje je pecala sa članovima Udruženja ''Bisto'' iz Sarajeva.

Zaposlena i porodična žena u šestoj deceniji života počela se baviti ribolovom, a kaže da je to samo nastavak njene ljubavi i brige o prirodi jer je pecanje samo jedna od aktivnosti prilikom boravka pored jezera.

Ljubav prema pecanju otkrila je uz druženje s članovima Udruženja ''Bistro'', oni su joj pokazali osnovne korake i sada je njihov stalni član, drug u ribolovu i vikend druženjima na jezeru.

Prvo kačenje ribe za udicu je privuklo iako je njen trofej mala sunčanica.

"Strogi sam amater, rijetko upecam, ali sat vremena pored jezera mi popravi cijelu sedmicu", ističe Brlek koja u protekle tri godine koristi svaku priliku za boravak pored vode.

Kolegicu nema niti jednu, a smatra da je razlog tome robovanje stereotipu i gledanje na neke stvari kao striktno muške, ili striktno ženske. Pecanje je godinama ostalo muška ekskluziva, smatra.

Voljela bi, kaže, da ima još žena u ovom sportu. Mišljenja je da bi odlaskom u ribolov žene bile inspirativnije i smirenije, a što bi se pozitivno odrazilo na društvo oko nje.

"Za mene je pecanje lječilište, rekreacija, pa onda sport ", navodi Brlek.

Ona u ribolov ide sa svojim mužem, a smatra da je u formi rekreativnog pecanja najbitnije društvo.

Istaknula je da su ostali članovi Udruženja izuzetno dobri ribari, ali da je i njihov prioritet očuvanje i briga o prirodi.

"Momci uporno dolaze na jezero Starača, ulažu vrijeme, novac i trud da bi oplemenili prirodu bez naknade i sa željom da i druge ljude privuku", kazala je Brlek.

Pozvala je sve one koji vole prirodu da se okušaju u pecanju, te da aktivnostima u slobodno vrijeme doprinesu obogaćivanju prirodnih bogatstava kojima BiH obiluje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza