Preko 350 takmičara iz 21 zemlje zainteresovano za Trail trku

22.07.2016. 09:05 / Izvor: Akta.ba
Preko 350 takmičara iz 21 zemlje zainteresovano za Trail trku

Riječ je o međunarodnom takmičenju podržanom od strane Olimpijskog komiteta BiH.

Planinarsko društvo Jahorina i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine su u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH održali konferenciju za medije na kojoj je najavljeno drugo izdanje Jahorina Ultra-Traila.

Ovom prilikom informisali su javnost o rezultatima višemjesečnih priprema koje su prethodile ovoj manifestaciji.

Riječ je o međunarodnom takmičenju podržanom od strane Olimpijskog komiteta BiH a u okviru kojeg će se 30-31. jula, na stazama u prirodi, između Sarajeva, Han-Pijeska, Višegrada i Jahorine održati četiri trke različite dužine: Jelen MiniTrail (10 km), MidiTrail (33 km), MaxiTrail (84 km) i Ultra Trail (125 km).

Za učešće na drugom izdanju Jahorina Ultra-Traila do sada je prijavljeno preko 350 takmičara iz 21 zemlje.

Najveće interesovanje je trenutno za Midi Trail, trku koja počinje na Kozijoj ćupriji u Sarajevu i preko tri olimpijska borilišta (bob staza, bijatlonska staza na Dvorištima i ski staza na Jahorini) vodi do cilja koji se nalazi ispred hotela Bistrica.

Kako je istaknuto na konferenciji, cilj organizatora je da na ovaj način posjetiocima i stranim učesnicima osim prirodnog, istorijskog i kulturnog, pokažu i olimpijsko naslijeđe ali i da zaboravljenim olimpijskim lokalitetima kroz trail trčanje daju novi sadržaj.

"Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je i pored velikih obaveza oko priprema za Olimpijske igre u Riju, sa zadovoljstvom prihvatio ponudu da bude specijalni partner na projektu Jahorina Ultra Trail koji iz godine u godinu raste kao sportska manifestacija i postaje regionalni brend. Ova olimpijska trka, koja povezuje mlade kao i sportiste iz cijele Bosne i Hercegovine, je u direktnoj korelaciji sa olimpijskim vrijednostima prijateljstva, požrtvovanja i izvrsnosti što predstavlja dodatni motiv da Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine postane tradicionalni partner ove trke i manifestacije" izjavio je Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH.

Sanja Kavaz, direktorica trke, se ispred Planinarskog društva Javorina zahvalila Olimpijskom komitetu BiH i svim partnerima i sponzorima koji su podržali projekat te istakla da posebnu zahvalnost duguje članovima lokalnih planinarskih društava, savjetima mladih, lokalnim organizacijama crvenog krsta, pojedincima i volonterima koji vise od šest mjeseci nesebično i svakodnevno doprinose pripremi takmičenja te dodala: "Naš cilj je kroz projekat promovisati zdrav život, naše planine kao idealne destinacije za aktivan odmor, razvijati turističku ponudu ali i podizati svijest o značaju zaštite životne sredine.Mi smo spona između gradova i gora ali i ljudi koji žele kroz aktivan odmor upoznati nove destinacije, upustiti se u sportske izazove i avanture u prirodi".

Stručni saradnik Olimpijskog centra Jahorina, Ivana Lizdek, je pozvala izletnike, bicikliste i zaljubljenike u prirodu da posjete Jahorinu 30. i 31. jula jer su domaćini tog vikenda spremili i druge sadržaje te obećali dobru zabavu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza