Bh. pahulja Ilma Kazazić osvaja Evropu

10.01.2017. 09:22 / Izvor: Akta.ba
Bh. pahulja Ilma Kazazić osvaja Evropu
OTVORI GALERIJU

Bosna i Hercegovina nije dugo čekala da se okiti prvim evropskim medaljama u alpskom skijanju za osobe s invaliditetom.

Bosna i Hercegovina nije dugo čekala da se okiti prvim evropskim medaljama u alpskom skijanju za osobe s invaliditetom. Za to je zaslužna Ilma Kazazić, djevojčica sa cerebralnom paralizom, koja je početkom januara na utrkama u Austriji osvojila bronzanu medalju, a potom u Švicarskoj srebro.

Da BiH ima potencijal za velike rezultate još 2014. godine pred parolimpijske igre u Sočiju isticao je kapiten naše reprezentacije, rahmetli profesor Senad Turković. Za takve tvrdnje snagu je crpio iz populacije, kojoj je i sam pripadao, a raketni pogon mu je davala tada mala i malo kome poznata Ilma Kazazić.

Kazazić je za kratko vrijeme, pod pokroviteljstvom Paraolimpijskog komiteta BiH i stručni rad profesora Turkovića, izrasla u jednu respektabilnu sportistkinju, čijoj se upornosti i volji dive mnogi i izvan granica naše države.

Da bi okrupnio i omasovio ovu disciplinu paraolimpijskog sporta, profesor Turković je za međunarodne nastupe pripremao još jednog veoma nadarenog i nadasve hrabrog sportistu Fahrudina Ćatovića.

Ovaj bh. dvojac prvi zajednički nastup, pod pokroviteljstvom Paraolimpijskog komiteta, imao je 6. i 7. januara u Rinnu, gdje je nakon prve vožnje Kazazić zauzela četvrto, a Ćatović osmo mjesto.

Drugog dana utrke Kazazić je uspjela da se domogne 3. pozicije i bronzane medalje, a Ćatoviću je isto priznanje izmaklo za dlaku zbog greške u zadnjem dijelu staze, pred samim ciljem.

Iako je trka pod vrlo surovim klimatskim uslovima na -31°C završila nešto malo prije pola noći, naše takmičare nijednog momenta to nije pokolebalo da među 16 zemalja učesnica sa 69 vrhunskih sportista svijeta ostvare važne rezultate.

Prvog dana takmičenja u veleslalomu Ilma je završila na trećem, a drugi dan u disciplini slalom na drugom mjestu.

Bh. pahulja je ovim nastupom na Evropa kupu i osvajanjem srebrene i bronzane medalje zabilježila historijski rezultat za Paralimpijski komitet i Bosnu i Hercegovinu.

Ukoliko uz pomoć Paraolimpijskog komiteta BiH i sponzora, uspije obezbjediti finansijska sredstva, zastavu Bosne i Hercegovine bi trebala razviti na još jednom velikom sportskom događaju - Svjetskom prvenstvu koje će se od 22. do 31. januara 2017. godine održati u italijanskom gradu Travesio, saopćeno je iz Ski kluba Ilmer.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza