Pljušte tužbe: Converseu dosta lažnih 'starki'

18.10.2014. 11:12 / Izvor: Poslovni dnevnik
Pljušte tužbe: Converseu dosta lažnih 'starki'

Unatoč tome što Converse, kojeg je 2003. kupio Nike, traži materijalnu odštetu od tuženih kompanija u proizvođaču "starki" tvrde, kako im je prioritet da se konačno uklone krivotvorine s polica trgovina.

Nikeov brend Converse tuži 31 kompaniju jer, kako tvrdi, prodaju kopije planetarno popularne obuće. Tako će Converse pred sud, između ostalih, izvesti i najveću maloprodajnu kompaniju na svijetu, američki Wal-Mart, jer se u ponudi trgovina te, ali i drugih tuženih kompanija poput Kmarta i Sketchersa, nalazi obuća koja prepoznatljivom zvijezdom i potplatama s dijamantnim uzorkom, podsjeća na legendarne "starke".

Stoljetna tradicija

Da Converse misli ozbiljno pokazuje i to što je osim pred sudom američke savezne države New York, tužbu podnio i kod Međunarodnog povjerenstva za trgovinu. Unatoč tome što Converse, kojeg je 2003. kupio Nike, traži materijalnu odštetu od tuženih kompanija u proizvođaču "starki" tvrde, kako im je prioritet da se konačno uklone krivotvorine s polica trgovina. Stoga su i podnijeli tužbu Međunarodnom povjerenstvu za trgovinu, koje može zaustaviti uvoz u SAD bilo koje obuće za koju smatra da je krivotvorena.

 "Cilj nam je da prestanu takve rabote", istaknuo je Jim Calhoun, predsjednik Uprave Convesea, naglasivši kako je Converse američka ikona na koju bi trebali biti ponosni. Kako piše The New York Times, gotovo 100 godina star Converse je ušao u posao sa sportskom obućom mnogo prije dominacije Nikea, Adidasa i Reeboka. Naime, Converse je svoje prve tenisice namijenjene košarkašima, model All Star, predstavio još 1917. godine. Taj je model već 1920. postao vrlo popularan diljem SAD-a, a za njegov ogroman izvozni uspjeh zaslužan je i Hollywood. Naime, "starke" je nosio John Travolta u Briljantinu, ali i Sylvester Stallone dok se kao Rocky pripremao za boksačke mečeve.

Spasio ih Nike

Unatoč tome što su "starke" postale dio pop kulture, njihova popularnost nije bila postojana i na mahove je dolazila i nestajala. Tako je Converse 1990. otišao u stečaj, a potpuno je stao na noge tek nakon što ga je preuzeo Nike. "Starke su ponovno postale cool, a za to je najzaslužniji potez Nikea da proširi franšizu uvođenjem novih boja i dezena. "Povratak, u biti, istog dizajna iz 1950-ih i 1960-ih bio je pun pogodak kod generacije koja ih je i tada nosila. Istodobno je bila riječ o povratku ali i nečem potpuno novom za mlađe generacije koje su također odlično prihvatile stare/nove tenesice", rekala je za The New York Times Ellen Goldstein, profesorica dizajna na Institutu za modnu tehnologiju (FIT) u New Yorku.

Converse je prije nego što mu je u pomoć pritekao Nike ostvarivao svega oko 205 milijuna dolara prihoda od prodaje. Međutim u fiskalnoj 2014. godini Converse je ostvario 1,7 milijardi dolara prihoda od prodaje, što nikako nije zanemarivo niti na razini Nikea, koji je u istom razdoblju imao ugrubo 28 milijardi dolara prihoda. Inače u Converseu procjenjuju kako su dosad diljem svijeta prodali oko milijardu primjeraka "starki".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza