Starinski kolač od jabuka i griza
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu.
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu.
Ilustracija
Suhi sastojci:
2 šolje (2 dcl) brašna
2 šolje griza
1 prašak za pecivo
1 šolja šećera
1 vanilin šećer
Sastojci za preljev:
1 – 1.5 kg jabuka
1 vanilin šećer
cimet
0.5 šolje šećera
150 grama maslaca
Priprema:
Prosijte brašno i prašak za pecivo, te dodajte griz i šećer. Sve zajedno pomješajte i raspodijelite na 3 jednaka dijela.
Jabuke narendajte i pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Razdijelite na dva jednaka dijela.
Jabuke se ne cijede, jer će njihov sok natopiti sipano tijesto i ono će postati mekano tokom pečenja.
Rernu zagrijte na 180 Celzijusa.
Posudu za pečenje premažite maslacem ili uljem.
Slaganje:
Kao prvi sloj stavite suhe sastojke.
Kašikom poravnajte, dodajte polovinu jabuka, rukama ili kašikom, dodajte drugi dio suhih sastojaka, poravnajte kašikom i pritom malo utisnite, dodajte preostale jabuke.
Utisinite jabuke i posipajte zadnji sloj suhih sastojaka.
Dobro sve utisnite, a preostali maslac narendajte ili nasjeckajte na tanke listiće i poslažite po kolaču.
Stavite u rernu zagrijanu na 180 Celzijusa i pecite oko 45 minuta.
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.