Crno ili bijelo grožđe

28.11.2019. 13:03 / Izvor: Oslobođenje
Crno ili bijelo grožđe

Crno grožđe treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smiju da ispadaju.

Crno grožđe treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smiju da ispadaju. Kožica crnog grožđa veoma je vrijedna jer obiluje fenolnim materijama koje mu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje. Sadrži i polifenole rezveratrole, antocijane, katehine i kvercetine.

Oni su antioksidansi koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor.

Čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca. Smanjuju i zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol. Bijelo grožđe je u mnogo čemu slično crnom. Ima približno istu energetsku vrijednost, što znači oko 20 posto šećera, ali je u odnosu na crno siromašno fenolima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza