Originalna receptura: Evo kako se peku pravi bosanski ćevapi

03.02.2020. 11:05 / Izvor: Akta.ba
Originalna receptura: Evo kako se peku pravi bosanski ćevapi

Ako sami želite napraviti ćevape po originalnoj bosanskoj recepturi, ovo je recept za vas.

Ako sami želite napraviti ćevape po originalnoj bosanskoj recepturi, ovo je recept za vas.

Priprema ćevapa:

Meso narežite na sitne komade te ga dvaput izmeljite. Bijeli luk usitnite tako da izađe sok (preporučujemo mikser) koji ćete potom pomiješati s mesom te dodavati začine, kajmak i mineralnu vodu.

Smjesu dobro izmiješajte te ostavite na nekoliko sati u zamrzivač.

Ako sami želite napraviti ćevape po originalnoj bosanskoj recepturi, ovo je recept za vas.

Ćevape oblikujte ručno, na duljine između 4-12 centimetara. Pecite ih na roštilju te na kraju prelijte mesnim sokom.

Obavezni prilozi:

• lepina ili somun

• sitno narezan luk

• kajmak

U Bosni i Hercegovini ćevapi su dužine između 4 cm do 12 cm, a služe se u krušnoj lepini odnosno somunu koje se može po želji politi posebnim mesnim sokom koji daje posebnu aromu. U Bosni se uz ćevape pije jogurt, kiselo mlijeko ili kefir.

Ako sami želite napraviti ćevape po originalnoj bosanskoj recepturi, ovo je recept za vas.

Iako je recepata za mesne sokove više, mi vam donosimo onaj isprobani.

Priprema umaka:

Začine stavite u posudu, a zatim dodajte malo ulja. Temeljac i vodu prelijte preko toga te pustite da proključa.

Savjet više: Mesni sok možete napraviti i od pola goveđe kocke za juhu. Stavite je u 2 decilitra vode i zagrijte u mikrovalnoj na 500W 1-2 minute, piše Volim-meso.

Hayat/Volim-meso

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza