Pionirska dolina ovog proljeća prava destinacija

05.03.2013. 13:37 / Izvor: eKapija.ba
Pionirska dolina ovog proljeća prava destinacija

Rekreaciono-zabavni centar "Pionirska dolina" i zoo vrt, ovog proljeća bit će prava destinacija u kojoj će naši sugrađani moći uživati u boravku u prirodi, uređenom i vrlo sadržajnom prostoru.

Rekreaciono-zabavni centar "Pionirska dolina" i zoo vrt, ovog proljeća bit će prava destinacija u kojoj će naši sugrađani moći uživati u boravku u prirodi, uređenom i vrlo sadržajnom prostoru. Ovog proljeća ponuda zoo vrta, koji sada broji 38 životinjskih vrsta, bit će obogaćena s nekoliko novih vrsta.

"Rekreaciono-zabavni centar "Pionirska dolina" i zoo vrt, oaza u centru Sarajeva, udaljena svega dva kilometra od strogog centra grada, prikupio je svu potrebnu dokumentaciju (izvoznička odnosno uvoznička dozvola i sl.) iz Bugarske i BiH potrebnu za nabavku para mladih lavova, pa ukoliko do kraja sedmice bude gotova tranzitna dozvolu za Srbiju (proces u toku), već naredne sedmice par mladih lavova bit će u našem zoo vrtu u Sarajevu", kazao je upravnik RZC "Pionirska dolina" Esad Tajić.

Zahvaljujući donatorima Revelique Cosmetics iz Austrije i firme Ovnak iz Viteza, upravnik RZC "Pionirska dolina" i zoo vrta Esad Tajić i veterinar Vedad Škapur prošlu sedmicu proveli su u obilasku nekoliko evropskih zoo vrtova da bi odabrali nove životinjske vrste za "Pionirsku dolinu".

"Prošlosedmična posjeta konkretizirala je dogovorom, odnosno određene su dvije mlade ženke valabi klokana koje će od ovog proljeća biti stanovnici "Pionirske doline" ", kazao je Tajić.

Dodao je da je već danas RZC "Pionirska dolina" i zoo vrt pokrenula proceduru za dobijanje izvozničke dozvole iz Slovenije, tranzitne za Hrvatsku i uvozne za BiH, te ukoliko se sve bude odvijalo po planu narednog mjeseca očekuje se da dvije mlade ženke valabi klokana biti u sarajevskom zoo vrtu. 

Osim valabi klokana dogovorena je donacija još nekoliko životinjskih vrsta.

Tako će "Pionirska dolina", već od aprila, biti novi dom četiri alpaka, šest mara (3 para), gvanaka, prstenorepih lemura i merkata.

"Za posljednje dvije nabrojane vrste nisu osigurane nastambe, ali kako je riječ o nevelikim finansijskim sredstvima, nadati se da će se taj problem prevazići tokom ove godine", kazao je Tajić, te se zahvalio navedenim donatorima i agenciji Chapter Four BH koja ih je povezala sa njima. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza