U Jadranskom moru snimljen kit duži od 15 metara (FOTO)

19.08.2020. 14:09 / Izvor: Akta.ba
U Jadranskom moru snimljen kit duži od 15 metara (FOTO)

Plavi institut iz Hrvatske danas je objavio kako su, uz pomoć dojava građana, pronašli kita u Velebitskom kanalu kod Starigrada-Paklenice.

Plavi institut iz Hrvatske danas je objavio kako su, uz pomoć dojava građana, pronašli kita u Velebitskom kanalu kod Starigrada-Paklenice.

"Na žalost vrijeme nam nije bilo naklonjeno kao što možete vidjeti na fotografijama! Kit je bio na samom rubu nadolazeće oluje te je nakon n"ekoliko izrona zaronio upravo u oluju. U slijedećoj minuti dali smo petama vjetra uz sijevanje gromova, vjetar i kišu, pitajući se je li vridilo! Vjerujte, nije nam bilo svejedno ali vridilo je :)
Kit kojeg smo vidjeli odrasla je životinja, pretpostavljamo duga 15tak ili više metara. Fizičko stanje nismo uspjeli provjeriti jer smo bili s njim previše kratko no na prvi pogled ne izgleda neuhranjeno. Zadnja dojava je da je trenutno viđen kod Lukovog Šugarja no vrijeme je loše a s vremenom se u Velebitskom kanalu ne treba šaliti. Mi se za sada odjevljujemo, ali u najskorije vrijeme pokušat ćemo sažeti sve vaše dojave, fotografije, snimke i objaviti ih zajedno s našima",
napisali su.

Kako su kasnije naveli, radi se o" Balaenoptera physalus" vrsti. Prema dostupnim informacijama, ova široko rasprostranjena velikog kita vrsta živi u svim oceanima i morima svijeta, osobito u umjereno hladnim i polarnim zemljopisnim širinama.

Također nastanjuju Sredozemno more i istraživanja pokazuju da su te populacije genetički različite.

Veliki kitovi redovno ulaze i u Jadran, a zadnje opažanje bilo je 2017. godine u blizini otoka Lošinja. Veliki kitovi žive uglavnom sami ili u manjim skupinama, a povremeno se opažaju skupine do stotinjak životinja u područjima koja su bogata hranom.

Uglavnom se hrane planktonskim račićima (krill) i manjom plavom ribom, skušama, haringama i capelinima. Imaju hidrodinamčki oblikovano tijelo s naboranim grlenim brazdama koje se tijekom hranjenja prošire.

Jedini prirodni neprijatelji velikih kitova su kitovi ubojice. Veliki kit je druga po veličini životinja na Zemlji, a jedina od njega veća životinja je plavetni kit.

Tijelo velikog kita je tamno sivo s gornje strane, a bijelo ili bež s donje strane. Ženke mogu narasti do 27 m dužine i težiti gotovo 100 tona. Žive duže od 80 godina.

Podsjetimo, ovaj kit prvenstveno je primjećen u blizini Krčkog mosta 12.  avgust, a zatim i kod Sv. Jurja i posljednja dva dana kod Ražanca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza