Antaliju u jeku pandemije posjetilo više od miliona turista

21.08.2020. 14:14 / Izvor: Agencija Anadolija
Antaliju u jeku pandemije posjetilo više od miliona turista

Od početka pandemije COVID-19 Antaliju, koja slovi za sigurno odmaralište, posjetilo je više od milijun turista.

Od početka pandemije COVID-19 Antaliju, koja slovi za sigurno odmaralište, posjetilo je više od milion turista, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon ukidanja zabrana avionskih letova, Antalija je ponovo postala jedna od istaknutih turističkih destinacija na globalnom planu.

Predsjednik Grupe gradskog turističkog vijeća Recep Yavuz za AA je kazao da turizam u svijetu prolazi kroz jedno od najtežih razdoblja u povijesti i da se situacija može mijenjati svakog trena s obzirom na globalnu pandemiju COVID-19.

Ukazujući na probleme i prepreke s kojima se suočavaju turistički sektori u Španjolskoj Francuskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj i drugim priobalnim zemljama, Yavuz je kazao da je Antalija vodila također veliku bitku sa izazovima.

Naglasivši kako je Antaliji i turskom turizmu uopće znatno pomogao Program certificiranog sigurnog turizma, Yavuz je kazao kako je promocija ponude urodila plodom.

Turizam u Antaliji i uopće u Turskoj napravio je velike korake u srpnju, a od početka godine do 19. kolovoza tu tursku mediteransku destinaciju posjetilo je više od milijun turista iz svih dijelova svijeta.

''Nije to zanemariva brojka u ovakvim uvjetima u kojima smo lako mogli imati situaciju da ne dođe niti jedan turist. Malo je destinacija u svijetu koje je milijun turista posjetilo ove godine'', kazao je Yavuz.

Ističući kako je do kraja turističke sezone ostalo još dva i pol mjeseca, Yavuz je kazao da je potrebno poštovati preporuke i naredbe nadležnih institucija kako bi turizam ostvario ciljeve u narednom razdoblju.

Antaliju su ove godine posjetili turisti iz 31 države, a najviše njih došlo je iz Ukrajine i Rusije.

''Antaliju je, kao destinaciju za odmor, izabralo 299.967 turista iz Ukrajine, 281.398 turista iz Rusije, 221.151 turist iz Njemačke i 85.850 turista iz Velike Britanije. Ukupno je Antaliju posjetilo 1.087.959 turista'', kazao je Yavuz.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza