Ronioci u Čapljini otkrili ostatke mosta na kojem je počeo Hercegovački ustanak

02.09.2020. 08:19 / Izvor: Večernji List
Ronioci u Čapljini otkrili ostatke mosta na kojem je počeo Hercegovački ustanak

Nema dvojbi, tu se nekada nalazio most, u vodi se vidi čak i jedan ostatak nosive konstrukcije.

Približavajući se tzv. starom cestom prema istoimenom kupalištu na rijeci Krupi kod Čapljine, Mario Jerkić, predsjednik Ronilačkog kluba "Ardea" i ronilac Vatrogasne postrojbe Čapljina, uzgred primjećuje da na čapljinskom području samo ako ne tragaš, nećeš naći ništa zanimljivo.

Članovi kluba na čijem je Jerkić čelu ovog su ljeta to i potvrdili. Na prijedlog Udruge "Vojvoda don Ivan Musić"  iz Ljubuškog tragali su za ostacima mosta iz osmanskog razdoblja na rijeci Krupi, gdje je počeo glasoviti Hercegovački ustanak.

Potraga je uspješno završena. Stigavši na odredište, samo 30-ak metara uzvodno od kupališta, Jerkić nam pokazuje mjesto u vodi gdje su nađeni ostaci kamene konstrukcije.

"Na osnovi pretpostavki vrlo brzo smo u krugu od stotinjak metara našli prve kamene ploče. Kako smo išli dublje, broj ploča se povećavao. Drugi dan organizirali novi zaron, ovoga puta opremljeni kamerama i aparatima za podvodno snimanje. Nije to bio baš jednostavan posao, jer vidljivost vode rijeke Krupe samo je pola metra, dok je dubina na ovoj lokaciji varljiva, od jednog do pet metara. Tek kad siđete na samo dno, možete snimati i slikati kamene ploče i druge ostatke. Prizor nas je oduševio. Masa finih ploča i kamenih blokova na dnu je rijeke. Vidi se da je kamen obrađivan, po čemu smo zaključili da se tu zaista nalazio most na kojem je, kako mi kažemo, počeo Dračevski, odnosno Hercegovački ustanak. Sve smo uspjeli dokumentirati, snimiti i uslikati", kaže nam Jerkić.

Kaže da se vide naslagani dijelovi neke konstrukcije pa obrađeni blokovi, vjerojatno s rubnih dijelova mosta, a ima i nasipa.

"Snimke i slike pokazuju da je to slagano, tako da ima smisla. Količina ploča i blokova nas je iznenadila jer su nam rekli da je most bio trošan. Nema dvojbi, tu se nekada nalazio most, u vodi se vidi čak i jedan ostatak nosive konstrukcije", dodaje.

Od Ilije Tomića, mještanina Dračeva, doznali smo da se lokalitet na kojem su otkriveni ostaci mosta zove Gaz. Za pretpostaviti je da bi most mogao biti izgrađen ili obnovljen početkom 16. st. kada i stari most u Klepcima (1517.) na Bregavi te da su predstavljali putnu komunikaciju prema Počitelju, odnosno Mostaru.

(Foto: Večernji)

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza