Jezero Alagovac – "nevesinjsko more"

12.09.2020. 09:45 / Izvor: BHRT
Jezero Alagovac – 'nevesinjsko more'

Na nadmorskoj visini od 860 metara, jezero mami svojom ljepotom i okolinom, jer je ušuškano u šumi, a do mnogih plaža vodi makadamski put.

Nevesinjski kraj obiluje brojnim prirodnim ljepotama, a jedna od njih je jezero Alagovac, koje privlači brojne rekreativce i zaljubljenike u prirodu.

Nevesinjsko more, kako ga zovu posjetioci, umjetno je jezero nastalo 1968. godine, pregradnjom potoka Alagovac. Prvobitna namjena bila je snabdijevanje grada vodom, ali je u posljednje vrijeme na njegovim obalama sve više turista.

Na nadmorskoj visini od 860 metara, jezero mami svojom ljepotom i okolinom, jer je ušuškano u šumi, a do mnogih plaža vodi makadamski put. U planu je i izgradnja biciklističke staze oko jezera.

Radoš Buha, Turistička zajednica Nevesinje - “Izuzetno je bogatstvo ribom, imamo soma, amura, smuđa, šarana, za svakog ponešto. Jezero je baš netaknuto, nema nikakvih zagađivača, tako da je voda izuzetno čista, ambijent oko jezera je predivan sa šumama punim hladovine”.

Veliko kraško polje u kojem se smjestilo Nevesinje okružuju planinski vijenci visoki i do 2.000 metara. Članovi planinarsko-ekološkog društva ”Zimomor” vrijedno rade na organizaciji i promociji planinskih ljepota pa tako i Veleža koji je, kažu nam, najatraktivniji za alpiniste.

Sava Mišković, Planinarsko-ekološko društvo “Zimomor” - “Imamo Crvanj koji je dosta pitomiji od Veleža i koji je za lagane ture. Preporuka je za rekreativce, za ljude koji nisu navikli na ekstremnije stvari”.

Na planinskim područjima Veleža, Crvnja, Morina i Bjelašnice, društvo aktivno radi na markiranju i sređivanju planinarskih staza i objekata. Tako su u proteklom periodu izgradili Via ferattu, odnosno osiguranu planinarsku stazu kojom se, uz pomoć sajle i metalnih gazišta, prelaze nepristupačne dionice planinskih masiva.

Sava Mišković, Planinarsko-ekološko društvo “Zimomor” - “Ona je urađena na sjevernoj strani Botina. Duga je oko 600 metara. Teška je malo i nije baš za svakog. Prvenstveno za one koji se ne boje visine. U podnožju Botina se nalazi i selo Lakat. Dolazi se do jezerceta malog i pored njega je planinarski dom iz kojeg možemo doći do te ferrate”.

Spoj prirodnih ljepota u vidu jezera i planina koje ga okružuju daje jedinstveni osjećaj uživanja svim posjetiocima nevesinjskog kraja. Doda li se tome i bogata kulturno-historijska baština, može se zaključiti da ovu istočnohercegovačku općinu vrijedi posjetiti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza