Plemenita periska u opasnosti od potpunog nestanka

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Plemenita periska u opasnosti od potpunog nestanka

Masovno ugibanje plemenitih periski proteklih mjeseci radikalno je ubrzano te su za spas periski preostali ne mjeseci nego tjedni.

14.09.2020. 09:13 / Izvor: HINA

Na stručnom skupu o opasnosti od nestanka plemenite periske održanom na Krku utvrđeno je da je sasvim izvjesno da se, ako se odmah ne osmisle i realiziraju mjere spašavanja živih primjeraka, do kraja godine može zauvijek izgubiti ova vrsta, a za njihov spas su preostali tjedni.

Masovno ugibanje plemenitih periski proteklih mjeseci radikalno je ubrzano te su za spas periski preostali ne mjeseci nego tjedni, ako ne i dani, priopćeno je iz Udruge Eko Kvarner, organizatora skupa.

Apel čelnim ljudima države

Zbog svega toga, znanstvenici će sljedećih dana uputiti apel predsjedniku Republike Hrvatske, predsjedniku Vlade i predsjedniku Hrvatskoga sabora, s namjerom da se svi državni resursi angažiraju kako bi se preostali živi primjerci periske stavili pod karantenu, te da se pokuša intenzivan uzgoj mlađi.

Ako svi mjerodavni državni organi ne posvete dovoljno pažnje tom problemu i ne angažiraju dovoljno resursa, vjerojatno ćemo moći već sljedeće godine postaviti prvi spomenik još jednoj zauvijek izgubljenoj vrsti, stoji u priopćenju.  

Na znanstveno-stručnom skupu naziva "Proširenje ekološke mreže Natura 2000 na morska područja (sjeverozapadna obala otoka Krka, Riječki zaljev)", koji je održan zbog očuvanja staništa plemenite periske, razmatralo se postojeće stanje bioraznolikosti na kopnu i moru, s posebnim osvrtom na stanje populacija strogo zaštićene vrste školjkaša plemenite periske Pinna nobilis Linneaus, 1758.

Periska, lostura, lošćura (lat. Pinna nobilis) školjkaš je iz porodice lepezastih školjki (lat. Pinnidae). Najveći je školjkaš Jadranskoga mora prosječne veličine između 30 i 50 centimetara, ali može dosegnuti visinu od 120 centimetara. Periske su hermafroditi. Školjka je zakopana do trećine visine te se bisusnim nitima veže za morsko dno. Od bisusnih niti periske u prošlosti se proizvodila tzv. morska svila. Simbiont je račić periskin čuvar,. prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza