Pasta koja smanjuje upale u tijelu i čuva jetru
Pasta od sezama bogata je i antioksidansom lignanom, koji dokazano smanjuje rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti te pojavu osteoporoze.
Jedete li tahin? Riječ je o pasti od tostiranih mljevenih sezamovih sjemenki koja je sastavni dio namaza humus, ali i mnogih drugih bliskoistočnih i azijskih jela.
Tahin karakterizira orašasti okus koji se izvrsno sljubljuje s brojnim jelima od mesa i povrća, ali može biti i dio raznih slastica. Iako se već godinama nalazi na hrvatskom tržištu, jedu ga tek rijetki, a to je prava šteta jer ima brojne pozitivne utjecaje na ljudski organizam.
Nutritivna bomba s protuupalnim svojstvima
U jednoj žlici tahina, odnosno u 15 grama paste od sezama nalazi se oko 90 kalorija. Riječ je o vrlo kaloričnoj namirnici koja sadrži i oko 3 grama bjelančevina te oko 8 grama masnoća, od čega polovica pripada mononezasićenim masnim kiselinama kojima se pripisuju protuupalna svojstva. Tahin je i odličan izvor fosfora i mangana, koji igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kosti. Ima i znatne količine vitamina B1 i B6, koji su važni u procesu proizvodnje energije. Pasta od sezama bogata je i antioksidansom lignanom, koji dokazano smanjuje rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti te pojavu osteoporoze. Istraživanja su pokazala i da redovita konzumacija umjerenih količina tahinija poboljšava moždane funkcije, ali i jača otpornost jetre i bubrega.
Kako napraviti tahini kod kuće?
"Pravi tahin" ima tekuću teksturu, no na tržištu se često mogu naći i tvrdi proizvodi nalik na glinu koja ima vrlo gorak okus. Izbjegavajte takve proizvode. Štoviše, pastu od sezama vrlo lako možete napraviti i u vlastitom domu ako na raspolaganju imate kvalitetan blender ili sjeckalicu povrća. Tostirajte sjemenke sezama na tavi dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju (pazite da vam ne izgore!), a potom ih stavite u blender ili sjeckalicu i meljite sve dok se ne pretvore u tekuću pastu. Pohranite u hladnjaku i dodajte jelima po želji, piše Punkufer.
Najlakši dresing s tahinom za salate, tjestenine i mesna jela
Sastojci:
80 grama tahinija
50-100 ml vode
1 limun
1-2 žlice meda, javorova ili agavina sirupa
1 češanj češnjaka
prstohvat soli
Priprema:
1. Pomiješajte sitno nasjeckani češnjak sa svježe iscijeđenim limunom, tahinijem, medom i solju.
2. Polako ulijevajte vodu u smjesu uz neprestano miješanje dok ne dobijete tekući dresing po vlastitom guštu.
3. Stavite ga u staklenku i pohranite u hladnjaku prije korištenja. Dobar tek!
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.