Misija na Everest: Koliko je visoka najviša planina?

17.11.2020. 11:32 / Izvor: HINA
Misija na Everest: Koliko je visoka najviša planina?

Kad stignu na vrh Everesta planinari obično poziraju za selfie, zabodu svoju nacionalnu zastavu ili se jedostavno dive veličanstvenim Himalajama ispod sebe.

Kad stignu na vrh Everesta planinari obično poziraju za selfie, zabodu svoju nacionalnu zastavu ili se jedostavno dive veličanstvenim Himalajama ispod sebe, no Khim Lal Gautam, istraživač koji radi za nepalsku vladu, za to nije imao vremena.

On i njegov tim prionuli su poslu čim su prošle godine u svibnju stigli na vrh. Postavili su navigacijske uređaje, promijenili baterije i prikupljali podatke da bi izmjerlti visinu najviše svjetske planine, premda su se suočili s rijetkim zrakom i temperaturom od minus 43 Celzijeva stupnja.

Proces je to u kojem je Gautam ostao bez nožnog palca zbog ozeblina, a njegov kolega Rabin Karki zamalo izbjegao smrt jer je ostao bez dodatnog kisika samo 200 metra ispod vrha. "Kad smo stigli na vrh, ondje nije bilo nikoga. Ali barem stotinu ih se uspelo i spustilo dok smo mi ondje radili", pripovijeda Gautam. Misija je važna, jer će Nepalu prvi put u povijesti omogućiti da službeno proglasi visinu Mount Everesta.

Osam tisuća osamsto i koliko?

Na taj će način Nepal, Everestov dom, konačno razriješiti višedesetljetni spor o tomu koliko je točno planina visoka. "Mi smo završili svoj dio posla i sad čekamo da Kina završi svoj. Dvije će zemlje uskoro usuglasiti podatke", kazao je nepalski dužnosnik Prakash Joshi.

Kina je svoje istraživače poslala na vrh u svibnju ove, što će zbog pandemije biti jedina ekspedicija na Everest u 2020.

Gautamov tim izmjerio je visinu Everestove stijene i visinu snijega koristeći se globalnim navigacijskim satelitskim sustavom (GNSS), radarima za snimanje pod površinom, skenerima, antenama i drugom opremom koju su ponijeli sa sobom. Ovo je prvi put da istraživači visinu vrha mjere s vrha, jer se to dosad radilo tradicionalnim trigonometrijskim metodama.

I dok Nepal zasad priznaje visinu od 8848 metara, što je u skladu s indijskim istraživanjima iz 50-ih godina prošlog stoljeća i dugo je bio široko prihvaćen podatak, stvarna visina zadnjih desetljeća izaziva prepirke u međunarodnoj zajednici, iako su je devet puta mjerile različite vlade i organizacije, no rezultati variraju od 8844 do 8872 metra.

Nepalu je ova ekspedicija i pitanje nacionalnog ponosa jer se zemlja dosad oslanjala na mjerenja stručnjaka iz inozemstva.

Visina Everesta mogla se promijeniti zbog postupnih tektonskih promjena jer Indijska ploča pritišće Euroazijsku, kažu stručnjaci. Usto se snijeg koji prekriva vrh planine mogao smanjiti zbog globalnog zatopljenja, premda je vrlo malo istraživanja o tomu na koji način klimatske promjene utječu na vrhove više od 8000 metara.

Nepal je prvo kanio izmjeriti planinu sam, ali kad je kineski predsjednik Xi Jinping lani posjetio Katmandu dvije su se zemlje dogovorile da će to učiniti zajedno. Gautam (36) je morao uvjeriti obitelj da mu dopusti da se pridruži ekspediciji jer je rizik bio velik. Bio je siguran da to može jer je 2011. prvi put osvojio Everest kao prvi nepalski javni službenik kojemu je to uspjelo. Njegova se zemlja sada hvali time da je on jedini znanstvenik koji je na vrhu bio dvaput. Gautam odbija sebi pripisati zasluge za posao i kaže: "Leo Messi ne bi bio ono što jest bez dobre momčadi iza sebe. Isto vrijedi i za mene".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza