Havaji su jedina američka država u kojoj se uzgajaju kafa, kakao i vanilija

03.12.2020. 16:12 / Izvor: tportal.hr

S povoljnom klimom, kilometarskim plažama, vulkanskim otocima i prirodnim ljepotama, Havaji se mnogima čine poput pravog raja na Zemlji. No cijeli niz stvari o toj živopisnoj zemlji sigurno niste znali

S povoljnom klimom, kilometarskim plažama, vulkanskim otocima i prirodnim ljepotama, Havaji se mnogima čine poput pravog raja na Zemlji. No cijeli niz stvari o toj živopisnoj zemlji sigurno niste znali

'Hau'oli la hanau' u prijevodu znači 'sretan rođendan', no treba pripaziti na to kako se izgovara (how-oh-lay la ha-now) jer havajska abeceda ima svega 13 slova, a svaka riječ i slog završavaju jednim od pet samoglasnika.

Apostrof koji se pojavljuje u nekim havajskim riječima zove se okina te označava blagu stanku. Ako su dvije riječi napisane na jednak način, ali jedna sadrži okinu, onda su to dvije sasvim različite riječi. Naprimjer 'moa' znači 'kokoš', a 'mo'a' znači 'kuhano'.

Država Havaji sastoji se od osam otoka, od kojih se glavni zove Big Island (Veliki otok), no njegovo službeno ime je Havaji.

Veliki otok svake godine je sve veći i veći, točnije 170 četvornih metara godišnje, zahvaljujući vulkanu Kīlauea koji eruptira već punih 30 godina.

Mauna Loa, najveći vulkan na svijetu, također se nalazi na Velikom otoku. Jednom prilikom čak su i astronauti koji su se pripremali za odlazak na Mjesec ondje vježbali i hodali po poljima lave. Nedavno je šest NASA-inih znanstvenika provelo nekoliko mjeseci na sjevernoj padini vulkana simulirajući preživljavanje na Marsu.

Havaji su jedina američka država u kojoj se uzgajaju kava, kakao i vanilija.

Životni vijek na Havajima je najdulji u odnosu na cijeli SAD, iako stanovnici Havaja konzumiraju više mesnog doručka od žitelja ostalih država u SAD-u.

Prosječan životni vijek na Havajima je 81,3 godine, što može biti posljedica činjenice da državni zdravstveni sustav osigurava više od 90 posto stanovnika te je usredotočen na preventivnu skrb. Od 1975. tvrtke su zakonski obvezne osigurati zaposlenika koji radi više od 20 sati tjedno.

Bez obzira na godine, samo se osobe havajskog podrijetla nazivaju Havajčanima. Ljudi čiji preci nisu s Havaja, no ondje su odrasli, nazivaju se mještanima.

Prema popisu stanovništva iz 2010, na Havajima je najveći postotak Amerikanaca azijskog podrijetla (38,6 posto) i multirasnih Amerikanaca (23,6 posto) u odnosu na cijeli SAD. Na Havajima je i najniži postotak bijelaca (24,7 posto).

Bez obzira na podrijetlo, većina obitelji slavi djetetov prvi rođendan zabavom zvanom luau.

No nijedna zabava nije potpuna bez leija, cvjetnog vijenca oko čijeg su nošenja postavljena stroga pravila. Tako je vrlo nepristojno odbiti ponuđeni lei, maknuti ga ispred osobe koja vam ga je dala ili ga pak nositi ukoliko ga planirate nekome pokloniti. Lei se također nikada ne smije baciti. Umjesto toga, tradicionalno bi trebao biti vraćen zemlji, a idealno na isto mjesto na kojem je cvijeće i ubrano. Dobro je znati da se zavezani lei nikada ne poklanja trudnici jer sugerira pupčanu vrpcu oko djetetova vrata.

Na Havajima nema galeba. Najsličnija im je bijela čigra, morska ptica koja liježe jaja izravno na grane drveća, bez gradnje gnijezda.

Havaji imaju svoju posebnu vremensku zonu: 10 sati poslije vremena po Greenwichu. Također su, uz Arizonu, jedina država SAD-a koja ne prakticira pomicanje sata na ljetno vrijeme.

Havaji su jedna od četiri države SAD-a, uz Aljasku, Main i Vermont, u kojima su zabranjeni jumbo plakati.

Zmije su također zabranjene, osim onih u zoološkom vrtu.

Osim bijelih i crnih, na Havajima također postoje žute, crvene i zelene plaže.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza