Doživite prirodni i kulturni ambijent Vojvodine

01.04.2013. 10:30 / Izvor: eKapija.ba

Sjeverni Balkan, Sjever Srbije, Jug Srednje Evrope, Panonski Vavilon ili svima poznata Vojvodina je na prvi pogled jednolični predio, ali posjetiocu iz daleka može biti velika avantura.

Sjeverni Balkan, Sjever Srbije, Jug Srednje Evrope, Panonski Vavilon ili svima poznata Vojvodina je na prvi pogled jednolični predio, ali posjetiocu iz daleka može biti velika avantura. Površinu do 200 km u prečniku, dvije rijeke dijele na tri dijela: Bački, Banat i Srem, a zbog izvanrednih zemljišnih i klimatskih uslova ova pretežno ravničarska oblast najrazvijenije je privredno područje matične zemlje Srbije.

Sve ljepote ovod područja predstavila je na nedavno završenom Sajmu turizma u Skenderiji Turistička organizacija Vojvodine.

"Nastupamo već nekoliko godina na Sajmu turizma u Sarajevu, što sa Turističkom organizacijom Srbije, što samostalno. Ove godine sa nama su Turistička organizacija Vršca, Turistička organizacija Bačke Palanke, a mi smo nosilac štanda", kazala je za ekapija.ba Sandra Medić iz Turističke organizacije Vojvodine.

Na pitanje šta Vojvodina može da ponudi turistima, Medić najprije izdvaja Novi Sad, kao Meku festivala (Exit, Infant- Internacionalni festival alternativnoh i novog festivala, Novosadski Jazz festival, IFUS- Internacionalni festival uličnih svirača i drugi). Pored toga, Novi Sad zovu i grad teatra, filmski i sajamski grad. Svaki njegov dio odiše daškom prošlih vremena, a njegovi stanovnici vole da naglase da se novosadskim trotoarima biciklom vozikao, tada još uvijek anonimni Albert, suprug lokalno mnogo poznatije Mileve Marić, udate Ajnštajn.

"Pored Novog Sada, kao centralne destinacije, možemo izdvojiti i mjesta u njegovoj okolini, kao što su Petrovaradinska tvrđava, Sremski Karlovci, Fruška Gora kao vinski region. Također nudimo puteve vina", kazala je Medić.

Vina iz ovog kraja točena su širom Evrope- od Bečkog dvora do engleskih krčmi. Najviše se izdvajaju dva vina: bermet, u kome je satkano preko 20 vrsta trava i začina, te ausbruh, desertno vino cjeđeno od sasušenih zrna grožđa o kome legenda kaže da je bio na vinskog meniju broda Titanik.

Sa druge strane, vojvođanska seoska turistička ponuda otvara gostinjske sobe starih paorskih domaćinstava, moderno nazvanih etno kuće sa očuvanim komadima starog namještaja, mirisom dunja i perjane posteljine. Ruralna ravnica nudi zaštićena kulturna dobra, očuvane ambijentalne vrijednosti, nezamislive bez popularnih salaša. Pletena generacijama, grandiozna vojvođanska etno korpa, kipti od mađarskih kulinarskih specijaliteta, rumunske muzike, slovačke naive, rusinskog veza, pjesme Roma...                     

Po svemu sudeći, u Vojvodini može da se nađe za svakog po nešto, što su prepoznali turisti iz cijelog svijeta, pa i iz BiH.

"Možemo da se pohvalimo da imamo dosta gostiju iz Bosne i Hercegovine i taj broj se iz godine u godinu povećava, mada uvijek može bolje. Naravno, nadamo se još većem odzivu i da će naše prisustvo na sajmu tome doprinijeti", zaključuje Medić.

Probajte, doživite prirodni i kulturni ambijent Vojvodine. Prepustite svoja osjećanja trenucima iskrenog doživljaja i krenite na put novih izazova.

A.Šulović                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza