Zaboravljeni Augustov mauzolej u Rimu obnovljen i otvoren za javnost

18.03.2021. 13:45 / Izvor: HINA
Zaboravljeni Augustov mauzolej u Rimu obnovljen i otvoren za javnost

Svježe obnovljeni kolosalni mauzolej prvog rimskog cara otvoren je za javnost u Rimu nakon stoljeća zanemarivanja.

Svježe obnovljeni kolosalni mauzolej prvog rimskog cara otvoren je za javnost u Rimu nakon stoljeća zanemarivanja. 

"Dosad smo ga znali kao ruševinu, no to je jedna od najvažnijih građevina antike”, objasnila je Alessia, turistička djelatnica koja vodi male grupe posjetitelja kroz pet koncentričnih prostora pomalo nalik labirintu. "Bio je veličanstven, u Rimu nikad nisu vidjeli nešto slično".

Mauzolej je izgrađen na obali Tibera između 28. i 23. godine prije Krista. Bio je to visok i prostran spomenik Augustu, pranećaku Julija Cezara, koji je izgradio Rimsko Carstvo u svojoj 40-godišnjoj vladavini.

Njegova cilindrična osnova bila je promjera 90 metara, a na nju je nasuta zemlja i zasađena je čempresima. Na vrhu se nalazila brončana statua cara, čime je visina građevine iznosila 45 metara.

U središtu mauzoleja, izvorno od mramora i travertina, nalazila se pogrebna komora Augusta i njegove supruge Livije. Oko nje su bile dodatne prostorije rezervirane za članove dinastije.

No s vremenom je u tolikoj mjeri zapušten da se pretvorio u ruševno ruglo zaraslo korovom. Moderni Rimljani zvali su ga "pokvarenim zubom". Gradonačelnica Virginia Raggi kazala je na otvaranju da je radosna što može vidjeti "remek-djelo rimske antike, neprocjenjivo blago, obnovljeno u punom sjaju".

Nakon pada Rimskog Carstva mauzolej je izgubio na važnosti i budući naraštaji, kao i mnoge druge rimske spomenike, koristili su ga za koješta.

Bio je srednjovjekovna utvrda, renesansni vrt, arena za borbu s bikovima, a početkom 20. stoljeća preko njega je izgrađena koncertna dvorana.

Fašistički diktator Benito Mussolini srušio je dvoranu i mauzolej vratio oku javnosti jer je svoj režim želio predstaviti sljednikom Rimskog Casrtva.

Kao rezultat svih tih prenamjena, ostalo je samo 30 posto izvornog spomenika, a ostaci Augusta i njegove obitelji davno su nestali.

S obzirom na veličinu grobnice, stručnjaci vjeruju da je August vjerojatno bio nadahnut grobom Aleksandra Makedonskog ili mauzolejom u Halikarnasu, jednim od sedam svjetskih čuda antike.

Gianluca Carli, 38-godišnji Rimljanin, bio je oduševljen nakon prvog posjeta. "Puno je emocija, jer kao Rimljanin zaljubljen u svoj grad, dobio sam natrad dio svojeg nasljeđa", kazao je. "Ponovo moći kročiti u ovakav mauzolej je predivno".

U Rimu trenutačno nema turista zbog restriktivnih mjera uvedenih radi koronavirusa, no ulaznice za mauzolej, koje se mogu naručiti isključivo internetskim putem, rezervirane su do kraja lipnja.

Fotografija:  Filippo MONTEFORTE / AFP

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza