Četiri godišnja doba u Jajcu (VIDEO)

03.01.2022. 09:27 / Izvor: N1
Jajce

Jajce, bh. grad sa bogatom istorijom, obiluje ljepotama koje ostavljaju bez daha.

Jajce, bh. grad sa bogatom istorijom, obiluje ljepotama koje ostavljaju bez daha.

Grad Jajce je izgrađen u 14. stoljeću. Njegov utemeljitelj je Hrvoje Vukčić Hrvatinić, koji je bio jedna od najutjecajnijih ličnosti srednjovjekovne Bosne. On je sagradio Jajačku tvrđavu, jednu od najznačajnijih kulturno-historijskih znamenitosti naše države.

Jajce s ponosom nosi naziv kraljevski grad zato što je tu u Crkvi svete Marije krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Naravno, treba spomenuti i da je 29. i 30. novembra 1943. godine u Jajcu održano Drugo zasjedanje AVNOJ-a. Tada je donesena odluka o utemeljenju Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije sa funkcijama privremene vlade.

Nakon Drugog Svjetskog rata Jajce je postalo jedno od najznačajnijih turističkih i industrijskih centara u Jugoslaviji. Nažalost, tokom posljednjih ratova doživio je teška razaranja.

Gradsko jezgro Jajca je 2008. godine nominovano za uvrštavanje na Listu kulturne baštine UNESCO-a. Međutim, kandidatura je povučena, ali se razmišlja o ponovnom pokretanju procedure.

Fotograf Amir Bašimamović nastoji prikazati ljepote rodnog grada. Prikupio je arhivske snimke iz 2017., 2018., 2019. i 2020. godine i prikazao kako Jajce izgleda tokom svih godišnjih doba.
 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza