Filipini se ponovno otvaraju za vakcinisane strane turiste

28.01.2022. 12:39 / Izvor: Fena
Filipini

Filipini će se 10. februara ponovno otvoriti za potpuno vakcinisane turiste iz većine zemalja, rekli su dužnosnici u petak, gotovo dvije godine nakon zatvaranja granica radi suzbijanja koronavirusa.

Filipini će se 10. februara ponovno otvoriti za potpuno vakcinisane turiste iz većine zemalja, rekli su dužnosnici u petak, gotovo dvije godine nakon zatvaranja granica radi suzbijanja koronavirusa.

Turistički operateri diljem arhipelaga poznatog po svojim plažama i mjestima za ronjenje uništeni su zbog pada broja međunarodnih posjetitelja i ograničenja domaćih putovanja.

Njihov ekonomski gubitak pogoršao je super tajfun koji se u decembru obrušio na zemlju i uništio odmarališta, restorane i barove u popularnim turističkim odredištima.

"Turistička industrija se sada može oporaviti i može uvelike doprinijeti zapošljavanju, zaradi  i ekonomskom rastu zemlje", rekao je glasnogovornik predsjednika Karlo Nograles na brifingu.

Prethodni plan za dolazak turista od 1. decembra obustavljen je nakon pojave hiper-zarazne varijante Omicron koja se od tada proširila Filipinima.

Današnja najava omogućuje posjete državljana iz 157 zemalja, prenosi AFP.

Potpuno vakcinisani turisti iz zemalja na popisu morat će biti negativan na testu na Covid-19 neposredno prije leta na Filipine i neće morati u karantin po dolasku.

Popis isključuje Kinu, najbrže rastuće turističko tržište Filipina, kao i Tajvan i Indiju.

Uključuje preostalih 10 najvećih turističkih izvora Manile, kao što su Sjedinjene Države, Južna Koreja, Japan, Australija, Kanada i Britanija.

Turizam je glavni pokretač ekonomije te zemlje jugoistočne Azije, čineći gotovo 13 posto bruto domaćeg proizvoda u 2019., kada ga je Filipine posjetilo više od osam miliona ljudi.

Taj postotak je pao na 5,4 u 2020.  godini kada su dolasci turista pali za 82 posto. Te godine je  Filipine posjetilo  1,48 miliona turista.

Polovina od 110 miliona stanovnika u zemlji potpuno je  vakcinisana.

Filipini su od početka pandemije zabilježili više od 3,4 miliona zaraženih, uključujući više od 53.000 smrtnih slučajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza