Rastuška pećina krije tajne praistorijskih životinja: Spomenik prirode dostupan posjetiocima

09.05.2022. 11:48 / Izvor: SRNA
Rastuška pećina

Spomenik prirode, Rastuška pećina u Tesliću počeo je sa radom, a posjetiocima je na raspolaganju oko 350 metara uređenih i osvijetljenih staza.

Spomenik prirode, Rastuška pećina u Tesliću počeo je sa radom, a posjetiocima je na raspolaganju oko 350 metara uređenih i osvijetljenih staza, rekao je Srni direktor Turističke organizacije opštine Teslić Danijel Petrović.

Petrović je naveo da je Rastuška pećina za posjetioce otvorena utorkom, srijedom, petkom, subotom i nedjeljom u periodu od 12 do 19 časova.

Prema njegovim riječima ulazak u pećinu  se vrši na svakih sat - od 12 do 18 časova.

"Za posjete organizovanih grupa u terminima koji nisu obuhvaćeni redovnim radnim vremenom, potrebno je najaviti posjetu 24 časa ranije Turističkoj organizaciji opštine Teslić", naveo je Petrović.

Ulaz u pećinu se naplaćuje po tri KM po osobi pojedinačno, a za grupe od više od 10 osoba cijena je dvije KM po osobi, dok djeca do 12 godina ne plaćaju ulaz.

Za posjetioce je na raspolaganju 350 metara uređenih i osvijetljenih staza.

Kada su u pitanju specifičnosti Rastuške pećine, Petrović kaže da je u ranijem periodu kao i početkom druge decenije 21. vijeka rađeno nekoliko arheoloških istraživanja tokom kojih su pronađeni ostaci pećinskog medvjeda i pleistocenog vuka, a starost kostiju procijenjena je na 18.000 godina.

Takođe, pronađeni su ostaci dva ognjišta koja su koristili praistorijski lovci. Na jednom je vatra ložena oko 400 godina, a na drugom oko 150.

"Posljednja istraživanja koja su obavljali stručnjaci sa Univerziteta Kembridž pokazala su i prisustvo drugih netipičnih praistorijskih životinja sa stanovišta današnjeg vremena kao što su lav i tigar", naveo je Petrović.a

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza