U susret vaučerima: 15 destinacija na području Federacije BiH koje trebate posjetiti

21.07.2022. 14:18 / Izvor: Akta.ba
odmori u bih

Gdje otputovati sa ili bez turističkih vaučera Vlade FBiH do kraja ove godine?

Gdje otputovati sa ili bez turističkih vaučera Vlade FBiH do kraja ove godine?

Program turističkih vaučera Vlade FBiH, u okviru kojeg će iznosom od po 200 KM biti subvencionirana kupovina 10.000 paketa domaćih turističkih subjekata, potaknut će građane na putovanja unutar Bosne i Hercegovine i upoznavanje zanimljivih domaćih destinacija, koje su često nepravedno zanemarene od strane Bosanaca i Hercegovaca.

Jedina bh. turistička internet platforma odmoriubih.ba, 7. jula ove godine obilježila je dvije godine uspješnog djelovanja, a više od 140 registrovanih turističkih privrednih subjekata iz svih dijelova BiH koji nude svoje usluge putem ove platforme, i više desetina hiljada posjetilaca mjesečno, najbolji su pokazatelj da postoji i kvalitetna ponuda i interes za destinacijama u BiH. 

Osim odličnih ponuda, na platformi odmoriubih.ba možete pronaći i zanimljive tekstove o bh. destinacijama, koji će vas zasigurno inspirisati da češće putujete i otkrivate Bosnu i Hercegovinu.

Za listu svih turističkih destinacija na području FBiH potrebno je mnogo više od jednog teksta, pa ovaj put odmoriubih.ba preporučuje 15 popularnih destinacija širom Federacije BiH, koje biste definitivno trebali uvrstiti na vašu listu za putovanja u narednom periodu.

Kako je, zaista, riječ o destinacijama koja svaka na svoj način plijeni pažnju posjetitelja i bogatstvom ponude oduzima dah, odlučili smo kako je najbolje i najpravednije predstaviti ih po abecednom redu.

1. Bihać

Nadaleko poznata smaragdna rijeka Una sa prelijepim bukovima i adama, ali i bogata historija i čuveno gostoprimstvo Bišćana razlozi su da odmor provedete u ovom dijelu Krajine. Ne propustite posjetiti Nacionalni park Una, Japodske otoke, srednjovjekovne utvrde u okolini grada, te doživjeti avanturistički rafting na Uni.

2. Bjelašnica i Igman

Olimpijske ljepotice Bjelašnica i Igman idealne su za odmor u prirodi. Duge šetnje ili vožnja bicikla šumskim stazama i cvjetnim livadama, svježi planinski zrak, pejzaži od kojih zastaje dah i autohtona planinska sela u kojima možete probati ukusne specijalitete, dovoljni su razlozi za odmor na ovoj destinaciji.

bjelašnica

 

3. Blidinje

Park prirode Blidinje jedna je od najljepših prirodnih cjelina u našoj državi. Nekropola stećaka Dugo polje svjedoči o bogatoj historiji ovog prostora, a biser ponude je najveće planinsko jezero u BiH. Bilo da se odlučite planinariti ka vrhovima Čvrsnice i Vrana ili uživati u aktivnostima poput jahanja ili biciklizma, sigurno ćete napuniti baterije.

blidinje

4. Jajce

Malo koji grad u BiH nudi takvu kombinaciju kulturno-historijskog naslijeđa i prirodnih ljepota. Zanimljivi događaji, Plivska jezera, Mlinčići i slapovi na Plivi, prelijepi Jajački vodopad i čak 30 spomenika pod zaštitom države sigurno su dovoljni razlozi da par dana odmora provedete u gradu u koji se lako zaljubiti.

jajce

5. Konjic

Skladna mala čaršija sa ćuprijom, fascinantni Titov bunker, Muzej drvorezbarstva, umjetničkog zanata koji je uvršten na Listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a, Boračko i Jablaničko jezero, te adrenalinski rafting niz Neretvu, razlozi su da Konjic uvrstite na listu gradova koje ćete posjetiti ovog ljeta.

konjic

6. Livno

Jugozapadna Bosna sve je popularnija destinacija za odmor. Za odmor koji ćete dugo pamtiti izaberite foto safari sa divljim konjima na planini Cincar, provozajte se kanuom po rijeci Sturbi, probajte autentični Livanjski sir, posjetite zanimljive galerije i muzeje, posjetite plažu Marinovac na Buškom jezeru...

livno

7. Ljubuški

Ljubuški, grad na lijevoj obali rijeke Trebižat, svojim prirodnim ljepotama ruši sve stereotipe o Hercegovini kao zemlji krša i kamena. Čuvena Humačka ploča, tvrđava Stjepana Vukčića-Kosače i spektakularni vodopadi Kravica i Koćuša i odlična domaća vina samo su dio razloga da posjetite ovaj grad.

ljubuški

8. Mostar

Ispunjen historijom, okružen prekrasnom prirodom, najveći grad u Hercegovini odličan je izbor za odmor. Prošetajte starom gradskom jezgrom i pređite preko Starog mosta, simbola ovog grada, koji se nalazi na listi Svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Sa brda Fortica uživajte u panoramskom pogledu na grad.

mostar

9. Neum

Jedini bh. grad na Jadranu nudi uživanje u čistom moru, divnim plažama, bogatoj gastronomskoj i zabavnoj ponudi, kao i različite opcije smještaja. Ukoliko vam dosadi plaža uputite se na izlet u neumsko zaleđe do nekog od seoskih domaćinstava, a ne zaboravite da od ovog ljeta Stolac i Neum povezuje nova brza cesta.

neum

10. Ravno

Ravno je najmanji grad u Bosni i Hercegovini, ali i naselje sa nevjerovatno bogatom turističkom ponudom. Najveća atrakcija ovog kraja je fascinantna pećina Vjetrenica, a zahvaljujući pretvaranju nekadašnje uskotračne pruge u biciklističku stazu „Ćiro Trail“ Ravno je danas omiljeno odredište ljubitelja biciklizma.

ravno

11. Sarajevo

Jedinstvena kombinacija bogatog kulturno-historijskog naslijeđa i prekrasnog prirodnog okruženja čine Sarajevo jednom od najposjećenijih destinacija u BiH. Poznato gostoprimstvo Sarajlija, stara gradska jezgra – Baščaršija, raznolika arhitektura, odlični muzeji, festivali, gastro i klupska scena, aduti su glavnog grada BiH.

sarajevo

12. Stolac

Brojne religije i kulture ostavile su ovdje svoj trag, a grad je danas pravi muzej na otvorenom sa 30 nacionalnih spomenika BiH. Stolačka Čaršija, stambeni kompleks Begovina, nekropole stećaka Radimlja i Boljuni,  paleolitska pećina Badanj, ilirski grad Daorson, Stari grad Vidoški i grob Moshe Danona, samo su neke od lokacija koje trebate obići tokom odmora u gradu na Bregavi. 

stolac

13. Travnik

Nekada sjedište Bosanskog pašaluka, rodno mjesto nobelovca Ive Andrića, grad koji nudi brojne znamenitosti je uvijek dobar izbor za kratki odmor. Travnički Stari grad, Zavičajni muzej, Rodna kuća Ive Andrića, Plava voda i Šarena džamija lokacije su koje treba posjetiti, a ni planina Vlašić nije daleko.

travnik

14. Tuzla

„Grad soli“ je poznat po svojim Panonskim jezerima – najvećem kompleksu slanih jezera u Evropi, književniku Meši Selimoviću, slikaru Ismetu Mujezinoviću, bogatoj kulturno-historijskoj baštini i gastronomskoj ponudi. Tuzla je i odlična polazna tačka za istraživanje svega onoga što nudi sjeveroistočna Bosna.

tuzla

15. Vlašić

Planinski predjeli Bosne i Hercegovine poznati su po svojim ljepotama, a Vlašić nije iznimka i idealna je destinacija za odmor u prirodi na čistom zraku. Uz brojne označene planinarske i biciklističke staze kroz prirodu i sadržaje koje nude hoteli na ovoj planini, nezaboravan odmor je zagarantovan.

vlašić

Odmoriubih.ba odabrana je kao jedna od platformi putem kojih će biti realizovan program turističkih vaučera od narednog mjeseca, pa turistički pravni subjekti sa područja Federacije BiH, koji još uvijek nisu dio mreže Odmori u BiH, mogu aplicirati za pristup platformi kako bi svoju ponudu predstavili zainteresovanim korisnicima.

Podsjećamo da će korisnici programa turističkih vaučera Vlade FBiH biti punoljetni građani Federacije BiH, koji će moći po cijeni nižoj za 200 KM od redovne, na jednoj od domaćih digitalnih platformi, kupiti neki od ponuđenih paketa za odmor na destinacijama na području FBiH. 

Detaljne informacije o datumu početka i načinu realizacije programa bit će objavljene uskoro.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza