Berba soli u jezeru Tuz u Turskoj
Povlačenjem vode počinje proces "berbe" soli iz Slanog jezera u Turskoj, ili jezera Tuz, koji traje oko tri mjeseca.
Povlačenjem vode počinje proces "berbe" soli iz Slanog jezera u Turskoj, ili jezera Tuz, koji traje oko tri mjeseca.
Pored toga što zadovoljava većinu potreba Turske, so iz ovog jezera se izvozi u više od 60 država.
Radi se o 99 posto čistoj soli, a objektiv fotoreporera Anadolije zabilježio je proces eksloatacije.
Ovo jezero, drugo po veličini u Turskoj, nalazi se na UNESCO-voj preliminarnoj listi svjetske baštine.
Na proljeće, kada se poveća nivo vode, jezero Tuz ili Slano jezero, prostire se na površini od 164.200 hektara. Poznato je i kao drugo najslanije jezero na svijetu, a zadovoljava 70 posto potreba Turske za soli.
Nakon što tokom zime ima plavu boju, jezero ljeti zbog alge dunaliella salina mijenja boju u mješavinu crvene i bijele. Ova promjena boje iz plave u crvenu u Slanom jezeru vrlo je rijetka pojava u svijetu.
Upravo zbog prisustva ovih algi jezero Tuz danas je jedno od najvažnijih gnjezdilišta flaminga na svijetu.
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.