Francuski Le Monde objavio priču o sarajevskom hotelu Holiday

23.08.2022. 09:43 / Izvor: Fena
hotel Holiday

Najpoznatiji francuski dnevni list Le Monde objavio je članak o sarajevskom hotelu Holiday u kojem se osvrnuo na njegovu prošlost, sadašnjost, ali i budućnost.

Najpoznatiji francuski dnevni list Le Monde objavio je članak o sarajevskom hotelu Holiday u kojem se osvrnuo na njegovu prošlost, sadašnjost, ali i budućnost.

Le Monde je podsjetio da je hotel Holiday izgrađen uoči Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i da je tada predstavljao "ultramoderno zdanje u obliku žute kocke".

Francuski list je napomenuo da su pred sami rat Holiday koristili srpski ratni zločinci, ali i da se radi na tome da se zaboravi bolna prošlost.

"Sa planina koje okružuju Sarajevo nemoguće je zaobići Hotel Holiday. Velika žuta desetospratnica kockastog oblika, oslonjena na četiri betonska stuba, dominira centrom grada", piše Le Monde.

Hotel Holiday, koji se do 2011. zvao Holiday Inn, bio je raj za novinare koji su došli da izvještavaju o ratu i opsadi grada koja je od 1992. do 1996. odnijela više od 10.000 života.

"U ovoj zemlji koja ponovo doživljava jake tenzije između različitih zajednica, hotel, decenijama u državnom vlasništvu, 2016. godine kupio je Rasim Bajrović. Već vlasnik četiri poslovne nekretnine u gradu, bosanskohercegovački biznismen kupio je Hotel Holiday za 42 miliona maraka, nakon žestokog natjecanja protiv nekoliko velikih investitora iz Malezije", podsjeća Le Monde.

Članica uprave Belmina Bajrović kazala je da je ponosna da je Hotel Holiday internacionalno prepoznat kao objekat moći, te centar najbitnijih dešavanja!

"Le Monde FR je Hotel Holiday uvrstio u TOP 5 najmoćnijih hotela, pod kategorijom ”Hôtel particuliers” ili hotelski giganti/palače. Kategorija je napravljena kao specijalno ljetno izdanje 2022. za objekte rezerviranim za privilegiranu klijentelu, te one objekte koji su postali mjesta moći ili poprišta velikih događaja. Hotel Holiday Sarajevo našao se pored četiri svjetska hotela od 5 zvjezdica na Cubi, Sardegni, Vietnamu, te Genevi. Od velike je važnosti da je Hotel Holiday kao predstavnik grada Sarajeva, i Bosne i Hercegovine izabran, te počašćen, kao jedan od najvažnijih objekata u svijetu. Hotel Holiday na taj način promoviše naš grad i zemlju, te tako utiče na razvitak turizma. Hotel Holiday je nastavio da bude centar najpoznatijih događaja, kulture, filma, zabave i druženja, a Europe Grupacija nastavlja da uspješno posluje, te da se razvija. U Hotel Holiday planiramo dodatno investirati, te nadopuniti ga različitim novim sadržajima", izjavila je za Fenu kćerka vlasnika Holidaya Bajrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza