Uradak o BiH nominovan za najbolji turistički video na svijetu!

04.10.2022. 14:07 / Izvor: Akta.ba
turizam

Naime, Robertov video na temu "Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj 1 turistička destinacija na svijetu" Svjetska organizacija turističkih filmova nominovala je za jedan od najboljih videa ovog tipa u svijetu!

Robert Dacešin, kreativni bloger - putopisac, posebno popularan zbog svog, inače najčitanijeg putopisnog bloga u BiH (Rio priče sa putovanja) - ovih dana bilježi novi uspjeh. Sa njim, reklo bi se, i Bosna i Hercegovina.

Naime, Robertov video na temu "Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj 1 turistička destinacija na svijetu" Svjetska organizacija turističkih filmova nominovala je za jedan od najboljih videa ovog tipa u svijetu!

Trenutno je u procesu glasanje za najbolji video, a koje i sami možete podržati NA OVOM LINKU.

U 12 minuta prošetao kroz BiH

Dacešin je u videu objavljenom na njegovom youtube kanalu u januaru ove godine predstavio ne samo one svima znane bisere BiH, nego i njene skrivene ljepote.

"Vidi, možda će ti na prvu zvučati pomalo neozbiljno ovo što ću ti sada reći, ali nakon svih stvari koje sam obišao, zaista vjerujem da Bosna i Hercegovina može biti broj jedan turistička destinacija na svijetu!", govori na početku videa Dacešin koji je do sada proputovao 80 zemalja na pet kontinenata.

"Kada gledaš naša netaknuta jezera i rijeke, na trenutke imaš osjećaj da si u predjelima Amazona", priča autor uz prizore koji sežu od rijeke Une, do Ramskog jereza, pa sve do bisera smještenih u sami centar grada, poput vodopada u Jajcu.

"Zašto niko u svijetu ne zna da BiH ima više vodopada nego Italija, Francuska, Njemačka i Španija zajedno? Da ima drugi najviši vodopad u Evropi, Skakavac? Dok posmatram vodopad Kravice, na njemu zamišljam holivudske avanture", nastavio je Dacešin, prikazujući potpuno praznu prirodu u vrijeme snimanja. A ne mora biti tako, naglasio je.

Zavirio je i u pećine, poput one koja je nedaleko od bh. prijestolnice. Orlovača – krije stalaktite i stalagmite stare preko 500 hiljada godina, a o ovim ukrasima, konstatovao je – skoro niko ni ne priča.

Nije zaobišao ni najočuvaniju prašumu u Evropi, pitajući koliko se zamalja može pohvaliti ovakvim sistemom.

"Zašto kanjon Taren, inače najveći kanjon u Evropi, ne bi mmogao da bude novi Grand Canyon", bilo je još jedno od pitanja.

Potom se gledatelj sa uzbudljivog raftinga na Tari prebacuje na bh. bijele vrhove – a njih čak 78 su viši od 2.000 metara!

"Divlja, posebna i čistog srca", zaključio je to o svojoj državi, prolazeći kroz gradove koji kriju stoljetnu historiju, a sada nude gostoprimstvo i dobar provod.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza