Saudijska Arabija organizovala "Strašni vikend" na ulicama Rijada

30.10.2022. 20:23 / Izvor: Agencije
Noć vještica u Saudijskoj arabiji

Foto: Arab news

Saudijska Arabija je bila domaćin događaja povodom proslave nekada zabranjenog festivala Halloweena ili Noći vještica, što je historijski potez za ovu zemlju dok kraljevstvo nastoji provesti društvene reforme s ciljem modernizacije zemlje pod vladarom, Princom prijestolonasljednikom Muhamedom Bin Salmanom.

Saudijska Arabija je bila domaćin događaja povodom proslave nekada zabranjenog festivala Halloweena ili Noći vještica, što je historijski potez za ovu zemlju dok kraljevstvo nastoji provesti društvene reforme s ciljem modernizacije zemlje pod vladarom, Princom prijestolonasljednikom Muhamedom Bin Salmanom.

"Strašni vikend" koji se održao u četvrtak i petak na Bulevaru u Rijadu, okupio je veseljake koji su se obukli u zastrašujuće kostime i pozirali za fotografije koje su naširoko podijeljene na društvenim mrežama. Događaj je održan u sklopu turističke sezone u Rijadu u Saudijskoj prijestolnici.

Međutim, proslave u kraljevstvu koje se dugo opisuju kao "ultra konzervativne" izazvale su kritike od strane nekolicine muslimanskih korisnika društvenih mreža zbog dopuštanja nekada zabranjenih nemuslimanskih festivala, dok su drugi optužili vjerski establišment Saudijske Arabije da ima dvostruke standarde jer ne dozvoljavaju proslavu rođendana Poslanika Muhammeda, poznatog kao Al Mawlid.

Prema Arab News-u, "Dok je Noć vještica dugo izbjegavana širom Zaljeva, učesnici događaja opisali su ovu priliku kao oblik bezopasne zabave."

"Odlična je zabava, iskreno, i ima duh radosti... Što se tiče harama ili halala, ne znam za to. Mi to slavimo samo iz zabave i ništa drugo. Ne vjerujemo ni u šta“, rekao je jedan od učesnika koji je prvi put učestvovao na svečanosti.

Drugi sugovornik je objasnio: "Akcije se zasnivaju na namjerama. Ovdje sam samo da se zabavim."

"Strašni vikend" bio je drugi organizirani kostimirani događaj koji je održan u glavnom gradu. Sličan događaj, maskenbal, održan je ranije ove godine u Rijadu, Riyadh Boulevard Riyadh City, 17. i 18. marta i opisan je kao najveća kostimirana zabava u Saudijskoj Arabiji.

U izvještaju New York Timesa sugerira se da je događaj koji sponzorira saudijska vlada strateški održan neposredno prije Noći vještica, koja tradicionalno pada 31. oktobra, kako se ne bi smatralo službenim obilježavanjem festivala koji ima paganske korijene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza