Možemo li putovati "jeftino" u doba ekonomske krize

02.11.2022. 11:23 / Izvor: N1
Putovanja

Tek što smo izašli iz karantina i ograničenja u putovanju, sada smo se suočili sa visokim cijenama nafte koje su uveliko utjecale na cijene turističkih aranžmana i putovanja općenito.

Tek što smo izašli iz karantina i ograničenja u putovanju, koje su zemlje širom svijeta uvodile zbog pandemije koronavirusa, sada smo se suočili sa visokim cijenama nafte koje su uveliko utjecale na cijene turističkih aranžmana i putovanja općenito. Ipak, to ne znači da ćete morati putovanje staviti na čekanje za neka bolja vremena. Uz nekoliko savjeta za to kako "pametno" planirati posjetu novoj destinaciji, vaše želje će i dalje biti stvarnost.

Cijene nafte su direktno utjecale na cijene letova, kao i troškove punjenja vlastitih putničkih automobila. S rastućim kamatnim stopama koje su uvedene kao način borbe protiv inflacije, porasle su i cijene smještaja u hotelima za deset posto ili više na mnogim popularnim destinacijama.

Međutim, efekti ovih pojava nisu isti u svim zemljama, odnosno, ne pogađaju jednako sve valute.

Ako zarađujete američke dolare, za vas je trenutno cijeli svijet “na rasprodaji”. Međutim, ako zarađujete japanske jene ili britanske funte, potrošit ćete više nego što biste potrošili prije godinu na većini mjesta izvan svoje zemlje. Slično se može reći i za stanovnike Bosne i Hercegovine.

Bez obzira na to što se događa u svijetu makro finansija, “pametni putnici” mogu pronaći način da otputuju na destinaciju iz snova uz malu prilagodbu svojih strategija. Slijedeći ove savjete, još možete maksimalno iskoristiti svoj budžet za putovanje za toliko potreban odmor.

Pronađite najbolju ponudu letova, a zatim odaberite odredište

Mnogi turisti biraju odredište koje žele posjetiti bez puno istraživanja, a zatim pokušavaju ugurati cijene koje otkriju u svoj postojeći budžet. Mnogo je bolja strategija otkriti gdje su jeftini letovi i zatim jednu od tih opcija učiniti odredištem za odmor.

Postoji mnogo kompanija koje su specijalizirane za pronalaženje ponuda, kao što su Scott's Cheap Flights i Secret Flying. U označena polja upišite svoj matični aerodrom u Google letove, odaberite datum i ostavite odredište praznim. Karta svijeta prikazat će početnu cijenu leta do bilo kojeg mjesta na planeti. Možete se poigrati s datumima ili odabrati fleksibilnu opciju kako biste pronašli optimalno vrijeme za let.

Odabirom nasumičnog perioda u periodu od mjesec dana od sada, moguće je pronaći nevjerovatno niske cijene za mnoga odredišta. Pokušajte.

Otiđite negdje gdje tradicionalno vladaju atraktivne cijene

Određena odredišta širom svijeta jeftinija su nego što su ikada bila zahvaljujući devalvaciji valute ili drugim finansijskim problemima. Možete posjetiti Istanbul ili fascinantnu Kapadokiju u Turskoj, istražiti Patagoniju i Buenos Aires u Argentini ili ploviti Nilom pored drevnih ruševina u Egiptu.

Uštede će biti drastičnije za Amerikance u širem popisu zemalja, ali Evropljani koji su iskusili pad vlastite valute i dalje će pronaći niže cijene nego prije godinu u gore navedenim zemljama, ali i Mađarskoj, Laosu i Južnoj Koreji.

Držite kartična plaćanja na minimumu tokom putovanja

Izbjegnite “posjekotine” koju finansijske institucije u svijetu mogu izazvati kada koristite kreditnu ili debitnu karticu izvan matične zemlje.

Budite sigurni da imate barem jednu kreditnu karticu koja ne naplaćuje naknadu za inostrane transakcije i idealno koristite debitnu karticu koja ne naplaćuje naknadu za podizanje na bankomatu.

U većini slučajeva dobit ćete najbolju cijenu upotrebom kreditne ili debitne kartice u lokalnoj valuti. Odbijte sve ponude za prebacivanje troškova u vašu domaću valutu. Imajte na umu i da su pravila drugačija npr. u Argentini, gdje postoji “ulični kurs” za dolare ili eure koji je puno povoljniji od službenog kursa.

Igrajte “pametno” pri iznajmljivanju hotela i apartmana

Ponekad hoteli nude najbolje ponude, a ponekad su to privatni smještaji. Prednost može dosta varirati ovisno o lokaciji i o tome da li trebate kuhinju.

Neki gradovi naplaćuju puno naknada za iznajmljivanje, a u nekim zemljama kao što su, naprimjer, Tajland i Vijetnam može biti jeftinije svaki obrok jesti vani nego da kuhate sami.

Kojim god putem krenuli, obratite posebnu pažnju na ono što bivši gosti imaju za reći, posebno sa uslugama kao što su Airbnb i Booking.com, gdje samo korisnici koji su tamo odsjeli mogu ostaviti recenziju.

Istražite opcije prijevoza

Nagla pojava niskobudžetnih zračnih prijevoznika širom svijeta učinila je mnogo jeftinijim letove unutar regije, poput jugoistočne Azije i Evrope, ili unutar zemlje s velikom domaćom zračnom konkurencijom, poput SAD-a, Meksika ili Turske.

Stoga može biti veoma profitabilno pronaći dugolinijski let do jednog mjesta, a zatim uzeti niskobudžetnu aviokompaniju, ili voz u Evropi, do željene destinacije.

“Pročačkajte” okolo umjesto da prihvatite najočitiji put ka krajnjem odredištu.

Izađite iz turističkih zona u vrijeme obroka

Ako želite jesti ono što lokalno stanovništvo jede i platiti koliko oni plaćaju, izađite iz područja gdje su svi turisti i počnite istraživati. Samo hodanje 15-ak minuta u bilo kojem smjeru ili vožnja metroom nekoliko stanica može napraviti veliku razliku u bilo kojem gradu punom stranih posjetitelja, od Praga preko Venecije, Istanbula do Puerto Vallarte.

Vjerovatno ćete potrošiti manje i uživati u više autentičnih jela i iskustava.

Također, spremite aplikaciju kao što je Google Translate na svoj telefon i moći ćete dešifrirati menije na bilo kojem jeziku.

Pokušajte putovati izvan glavne sezone

Izbjegavanje vrhunca sezone i nije tako jednostavno ako putujete porodično, a što uključuje komplikacije sa školskim rasporedom. Međutim, vrhunac sezone ne traje na svim mjestima u isto vrijeme.

Vrijeme odmora na južnoj hemisferi je u drugo doba godine nego na sjevernoj, prije svega, plus neka su tropska odredišta mirnija ljeti jer ima više kiše.

Popularna odredišta poput Meksika, Belizea i Južne Afrike manje su prometna između juna i septembra nego u prvom kvartalu godine.

Idealno vrijeme na mnogim popularnim mjestima je između vrhunca i van sezone. Tada je vrijeme još ugodno, ali u gradovima nisu gužve. Takav je slučaj na Karibima u maju ili u Evropi u oktobru .

Iako će inflacija, cijene goriva i devizni kursevi uvijek biti prisutni u nekom omjeru, ove strategije uštede na putovanjima pomoći će vam da pobjegnete kada budete imali priliku, a da pritom potpuno ne uništite svoj budžet.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza