Putujete u Budimpeštu? Šta nikako ne trebate propustiti u čarobnom gradu sa devet mostova

02.12.2022. 08:23 / Izvor: Akta.ba
Budimpešta

"Na lijepom plavom Dunavu", nalazi se jedan od najljepših evropskih gradova Budimpešta.

“Na lijepom plavom Dunavu”, nalazi se jedan od najljepših evropskih gradova Budimpešta. Nastao je spajanjem dva grada na rijeci Dunav. Na desnoj strani su spojeni Budim i Obuda, a Pešta na lijevoj obali rijeke.  

Ako se pitate kako danas razlikovati Budim i Peštu, te znati na kojoj ste strani, to vam je najlakše po izgledu. Pešta je ravna, a Budim je brdovit.

Iako je grad velik i ima dva miliona stanovnika, ako ne budete znali kako da nađete neku lokaciju slobodno pitajte lokalne stanovnike. Jako su ljubazni i rado će vas uputiti. Pitajte na engleskom i ne trudite se da razumijete mađarski jezik, jer je jako komplikovan.

Odlučite li posjetiti Budimpeštu važno je da znate da je Mađarska, iako je članica EU, zadržala svoju valutu i tamo se koriste forinte. U prosjeku jedan euro iznosi 400 forinti, a bolja opcija od mijenjanja novca je plaćanje karticom. Njome možete plaćati na gotovo svim mjestima u gradu, pa i kupiti kartu za prevoz. Ako ste pušač znajte da cigarete možete kupiti samo u Tobacco shopu, na drugim mjestima nisu dostupne, čak ni na benzinskoj pumpi. 

U gradu na devet mostova imate toliko toga vidjeti… 

Pa krenimo redom u top 11 znamenitosti koje vam preporučujemo da obiđete.

1. Mađarski nacionalni parlament

Počnete li googlati izgled Budimpešte prva zgrada koju ćete ugledati je najvjerovatnije Mađarski parlament. Oslikan na gotovo svim suvenirima mjesto je na koje turisti najradije odlaze. Sa nevjerovatnih 700 soba i impresivnih 19 kilometara hodnika i stepenica Mađarski nacionalni parlament treći je najveći parlament na svijetu. Ova zgrada nikoga ne ostavlja ravnodušnim i kada pogledate u nju ne možete da ne zastanete. Oko nje je mnogo klupa na koje možete sjesti i uživati u prekrasnom pogledu.Ako je gledate sa Dunava noću dok krstarite činiti će vam se da je od zlata. To je donekle tačno, jer je zgrada Mađarskog parlamenta ukrašena sa oko 40 kilograma 22–23 karatnog zlata.

parlament

2. Spomenik željeznih cipela

Nedaleko od Mađarskog parlamenta na Dunavu se nalazi spomenik na kojem vas uhvati jeza. Željezne cipele na obali Dunava bude u nama najtužnija osjećanja. 

Na tom mjestu je u Drugom svjetskom ratu streljano 20 hiljada Jevreja. Nacisti su im naredili da izuju cipele, a onda su ih nemilosrdno ubili. Njihova tijela bačena su u Dunav. Na spomeniku su muške, ženske i dječije cipele koje pokazuju da niko nije pošteđen strašnog terora.

Od ovog spomenika možete pješke odšetati do centra grada i posjetiti baziliku Sv. Stefana.

cipele

Izvor: Akta.ba

3. Bazilika Sv. Stefana

Bazilika Sv. Stefana, posvećena je Mađarskom kralju i osnivaču zemlje. Gradnje ove renesansne građevine trajala je dugi niz godina. Specifično je da je gradnji asistirao i sam kreator čuvenog Ajfelovog tornja, Gustave Eiffel.

Trenutno je u blizini ove bazilike postavljen Božićni market na kojem možete kupiti razne stvari od suvenira do hrane.

bazilika

4. Budapest Eye

Tražite li idealno panoramsko razgledanje Budimpešte, a ne bojite se visine onda je za vas idealno da se provozate Budapest Eyeem koji pomalo iz daljine asocira na bečki Prater.

eye

Izvor: Akta.ba

5. Ribarska tvrđava - najljepši pogled prema gradu

Još jedno mjesto sa kojeg je pruža prekrasan pogled na grad je definitivno Ribarska tvrđava - Fisherman bastion. Sačinjena je sedam kula koje simbolizuju sedam vođa mađarskih plemena, koji su došli u Karpatski bazen krajem IX stoljeća.

Na ovome mjestu je uglavnom najveća gužva i mnogo turista koji žele da se uslikaju na jednom od prozora sa kojih se vidi Dunav, Mađarski parlament i mostovi. Odaberete li pravi prozor dobit ćete prekrasnu fotografiju. 

Ribarska tvrđava

U sklopu Ribarskog bastiona se nalazi i Crkva Svetog Matije. Ova crkva je za vrijeme Osmanske vladavine bila džamija. Na njenom krovu se danas mogu vidjeti naopako okrenuti mjesec i zvjezda. Osim njih na krovu je i gavran sa prstenom u kljunu. Legenda kaže da je kralju Matiji jedan gavran ukrao prsten. Mladi kralj ga je pronašao, uzeo prsten i ubio ga.

crkva

Izvor: Akta.ba

U blizini ovih znamenitosti smješten je veliki broj restorana i kafića u kojima možete pojesti poznati kolač kremeš. Ovaj kolač izgledom i ukusom podsjeća na krempitu.

6. Neobični Vajdahunyad dvorac

Vajdahunyad dvorac je jedno od najneobičnijih mjesta u Budimpešti. Nestvarno lijep, okružen parkom, napravljen je na umjetnom ostrvu. Gotičko krilo dio je dvorca koji je kreiran po dvorcu Corvin u Rumuniji, a nekada je služilo kao kuća u kojoj je boravio János Hunyadi, mađarski plemić po kojem dvorac nosi ime.

anonymus

Ispred dvorca u parku gdje se nalazi najveći red za slikanje je smještena statua Anonymusa. Legenda kaže da ko dotakne njegovo pero dobiti će spisateljske moći.

U neposrednoj blizinu ovog dvorca smješteno je i jedno od najstarijih i najpoznatijih klizališta u Evropi.

dvorac

Izvor: Akta.ba

7. Trg Heroja

Jedna od stvarih koja je neizostavna da je obiđete u Budimpešti je Trg heroja. On je najveći budimpeštanski trg. Smješten je na kraju Andrássy avenije i pod zaštitom je UNESCO-a.

trg

8. Vaci ulica - žila kucavica grada

Jedna od najprometnijih ulica u Budimpešti je Vaci ulica (Váci utca). U njoj možete obaviti šoping, ali i napraviti predah uz toplu kafu.

vaci

9. New York Cafe 

Mjesto koje definitivno trebate posjetiti dok ste u Budimpešti je čarobni New York Cafe. Ovaj najljepši kafić na svijetu jednostavno čini da ga zavolite već na prvi pogled. Nalazi se u New York Palacu i jedan je od najstarijih kafića u Budimpešti.

Izgrađen je u talijanskom renesansnom stilu. Svuda okolo su elegantni lusteri koji vise s plafona ukrašenih freskama.

Kafa u ovom kafiću je u prosjeku 10 eura, a osim toga platit ćete i uslugu za donošenje kafe. No, cijena je sasvim nebitna u poređenju sa ljepotom ovog kafića koja oduzima dah. 

kafic

Izvor: Akta.ba

10. Cat cafe

Ako ste ljubitelj mačaka obavezno otiđite u Cat cafe na kafu. U ovome kafiću mačke slobodno hodaju, odmaraju se i uživaju. Na ulazu u kafić morate pročitati upustvo na kojem piše da mačke ne smijete buditi, hraniti, a ni milovati dok ne operete ruke. I kafa je u liku mačaka pa ćete na njoj dobiti nacrtane mačije šape.

mace

Izvor: Akta.ba

11. Krstarenje Dunavom

Budimpešta ima posebnu čar noću kada se na znamenitostima ovoga grada upale svjetla. Najljepša panorama koju možete vidjeti je noćno krstarenje Dunavom koje traje 45 minuta. Ako idete u hladnijim mjesecima obavezno ponesite rukavice i obucite se toplo, jer košava je jako hladna. 

Koliko god vremena proveli u Budimpešti uvijek će ostati još nešto što možete posjetiti u ovom prekrasnom gradu na devet mostova.

dunav

Piše: Elvedina Obuća

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza