Sarajevo Holiday Market se "vraća kući", otvaranje zakazano 15. decembra

09.12.2022. 15:08 / Izvor: Akta.ba
market

Sarajevo Holiday Market se vraća na mjesto sa kojeg je sve počelo.

Općina Stari Grad Sarajevo sa partnerima i udruženjima Zona unaprijeđenog poslovanja i Sarajevo Navigator nakon 10 godina od postanka Sarajevo Holiday Marketa vraća taj događaj na mjesto sa kojeg je sve počelo i koji danas budi lijepa sjećanja kod svih Sarajlija, a to je prostor Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić danas je na pres-konferenciji predstavio projekt "Sarajevo Holiday Market se vraća kući". Zahvalio je svima koji će učestvovati u projektu, nadležniim ministarstvima u Kantonu Sarajevo, Turističkoj zajednici KS, BH Telecomu i Gradskoj upravi.

"Od 2019. do 2022. nismo organizarali ovaj događaju na ovom postoru, iz opravdanih razloga. Bila je pandemija korone, također imali smo rekonstruciju i sanaciju Trga Oslobođenja - Alija Izetbgović, Otavranje događaja će biti 15. decembra i trajat će punih mjesec dana, do 15. januara, dok će klizalište na 300 m2 ledenoj plohi biti postavljeno do 5. februara, uz sponzorstvo BH Telecoma. Ove godine uvest ćemo neke novine sa modificiranim kućicama u kojim će izlagati diomaći proizvođači i zanatlije", kazao je Hadžibajrić.

Napomenuo je da će događaj realizovati zahvaljući sredstvima Ministarstva privrede KS, Turističke zajednice KS, Gradske uprave i Općine Stari Grad.

Ministar privrede KS Adnan Delić kazao je da se u ovom ministarstvu nisu dvoumili kada se pojavila inicijativa od Općine Stari Grad i načelnika Hadžibajrića da podrže ovakve i slične događaje.

"Drago mi je da će ovakvih događaja biti u više općina Kantona, što će našu turističku ponudu na neki način obogatiti i učiniti je kvalitetnijom. Želimo da ovakvim i sličnim aktivnostima vratimo sjaj olimpijskom Sarajevu, posebno u prazničnim danima. Svjesni smo da je Općina Stari Grad na neki način muzej na otvorenom i da je to najfrekventniji dio našeg Kantona kada su turisti u pitanju. Želim da svi koji ovdje dođu, iz naše države ali i čitavog svijeta, da lijepo osjećaju i u prazničnom raspoloženju ponesu nezaboravne uspomene iz Sarajeva", kazao je Delić.

Direktor Sarajevo Holiday Marketa Nedim Lipa naglasio je da se je ovaj događaj nastao na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović, te da se sada “vraća kući”.

Podsjetio je da je Holiday Market održavan na tom prostoru pet godina, zatim je događaj održavan na Hastahani. Nakon toga uslijedile su dvije godine pandemije, a ove godine na prvobitnoj lokaciji bit će održano 10. izdanje.

Svečano otvaranja 10. Sarajevo Holiday Marketa najavljeno je za 15. decembar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza