VELIČANSTVENO DRVO

Grčka: Drvo masline staro tri hiljade godina još uvijek daje plodove

06.03.2023. 12:51 / Izvor: N1
Maslina

Drveće ima određenu postojanu, nenaglašenu ljepotu.

Drveće ima određenu postojanu, nenaglašenu ljepotu. Njihova dugovječnost donosi nam naznake godišnjih doba pa čak i povijesne događaje koji dolaze i odlaze.

Jedno uvijeno, veličanstveno drvo masline koje se nalazi u selu Ano Vouves na grčkom ostrvu Krit, prošlo je milenijume, sve od pada Rimskog carstva, pa do povratka Olimpijskih igara u Atinu 2004.

Smatra se da je maslinovo drvo Vouves staro više hiljada godina. Uprkos ovoj impresivnoj starosti, živo drvo još uvijek proizvodi masline za berbu.

Masline su se komercijalno uzgajale na Kritu prije najmanje 3000 godina, a maslinovo ulje ima veliku ulogu u mediteranskoj ishrani kao i motivima u literaturi.

Prstenovi ovog stabla pokazuju da postoji najmanje dva milenijuma. Ova osnovna procjena mogla bi biti na nižoj strani mogućnosti, s tim da se druge procjene kreću i do 4.000 godina, piše MyModernMet.

Nakon svih ovih godina, moglo bi se očekivati da drvo bude uvelo i suho. Međutim, sorte (kalemljene biljke) omogućile su stablu da nastavi sa proizvodnjom maslina.

Njegove grane krasile su glave pobjednika na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine, što je bio ikonski povratak tradiciji.

Iako je maslinovo drvo Vouves sada zaštićeno, to nije jedino drevno drvo na svijetu.

Četinasti bor Great Basin (Pinus longaeva) u Kaliforniji star je 4.854 godine. To znači da je njegovo sjeme proklijalo 2832. godine prije nove ere dok su rane mezopotamske civilizacije stvarale gradove i trgovale, a Egipat je započeo svoju drugu dinastiju.

Još jedno drvo masline, poznato kao “Sestre” ili “Noine sestre masline” u Libanu, procjenjuje se na 6.000 godina. Ovo drveće je preživjelo ratove, pandemije, suše i požare i predstavljau pravi dokaz otpornosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza