Gastro manifestacija

Na Festival sudžuke u Brčkom stiglo oko 50 uzoraka sudžuke od Sjenice do Ljubljane

17.03.2023. 13:29 / Izvor: Fena
sudžuka

Na osnovu preporuka struke, na Festivalu sudžuke u Brčkom ocjenjuje se spoljni izgled, poprečni presjek, tekstura, miris okus i aroma sudžuke.

Tradicionalni treći Festival sudžuke, na kojem će biti predstavljen kvalitet sudžuke u BiH i regionu, biće održan sutra na Trgu mladih Brčkom. Organizator ove gastronomske manifestacije je Udruženje potrošača Brčko distrikta u suorganizaciji Udruženja građana "Voćni klub“.

"Do danas nam je stiglo oko 50 uzoraka sudžuke od Sjenice do Ljubljane, među kojima su i uzorci iz Visokog, Tutina, Zlatibora, Vinkovaca i drugih gradova u kojima se tradicionalno proizvod sudžuka", kaže Savo Lukić iz "Voćnog kluba“ Brčko.

On je izrazio nadu da će ovogodišnji festival pokazati daleko bolji kvalitet sudžuke nego ranijih godina.

"Ovaj festival će pokazati dokle su proizvođači sudžuke u BiH i regionu otišli kada je u pitanju poboljšanje kvaliteta ovog proizvoda", istako je Lukić.

Ocjenjivači kvaliteta sudžuke na ovom festivalu biće profesor Amir Ganić sa Poljoprivredno prehrambenog fakulteta u Sarajevu, doktor veterine iz Tuzle Enes Omerović i Admir Hibeljić, mesar iz Orašja.

Na osnovu preporuka struke, na Festivalu sudžuke u Brčkom ocjenjuje se spoljni izgled, poprečni presjek, tekstura, miris okus i aroma sudžuke.

Žiri će dodijeliti četiri nagrade u kategorijama: za najbolju sudžuku Distrikta Brčko, najbolja sudžuka Srbije, najbolja sudžuka u industrijskoj proizvodnji i najbolja sudžuka u zanatskoj proizvodnji.

Festival sudžuke u Brčkom traje do 23. marta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza