Poseban okus i aroma

U čemu je tajna ramazanskih somuna?

01.04.2023. 09:52 / Izvor: Nezavisne novine
somun

Tradicionalno, već stotinama godina neizostavni dodaci iftarima su somuni ili lepinje.

Za muslimane širom svijeta ramazan je poseban mjesec kada se vjernici tokom cijelog dana pridržavaju strogog posta, te prvi put objeduju u večernjim satima, za vrijeme iftara.

Tradicionalno, već stotinama godina neizostavni dodaci iftarima su somuni ili lepinje, koji ramazanskim jelima daju posebnu čar, a u svakom mjestu obično postoji neka pekara u kojoj se ti proizvodi od brašna posebno pripremaju.

U Sanskom Mostu to je pekara u vlasništvu Destana Ćunaja, a svako ko je probao njegove somune potvrdiće kako oni imaju poseban ukus i aromu. Zbog toga su dugi redovi kupaca pred Ćunajevom pekarom u sami sumrak i pred početak iftara uobičajeni prizor, jer somuni kupljeni na ovom mjestu mirisom i svježinom ispune porodične domove dajući iftarskoj atmosferi posebnu draž.

Ono što ovu pekaru izdvaja u odnosu na druge je što se somuni peku na starinski način, u krušnoj peći na drva, a tokom pripreme tijesta koristi se prastara receptura.

Sam vlasnik kaže kako nema neke ekskluzivne posebnosti u pripremi tijesta, ali da postoji mala tajna koju ljubomorno čuva. Dodaje kako u mirisu i okusu ramazanskih somuna glavnu ulogu igra ćurekot, začin koji im daje poseban miris i aromu.

U islamskom svijetu ćurekot je izuzetno cijenjena biljka i njoj se pridaju mnogobrojna ljekovita svojstva, a smatra se kako ona donosi sreću i blagostanje. Iako izvorno potiču iz Indije, somuni su u Bosnu stigli preko Osmanlija, a prema istorijskim izvorima, ovu vrstu siromašnog hljeba prvi je počeo praviti neki pekar čije je prezime bilo Somun, pa je po njemu i dobio ime. Premda se radi o najjednostavnijoj vrsti hljeba, za koji je, osim brašna, potrebno malo soli i vode, Ćunaj kaže kako pravi ramazanski somun mogu pripremiti samo majstori svog zanata.

"Mnogi se pitaju u čemu je tajna ramazanskih somuna. Recept za njihovo spremanje je veoma jednostavan, treba određena mjera brašna, hladna voda, so, šećer, kvasac i ćurekot. Somuni se još mijese ručno i spremaju na isti način kako su se spremali stotinama godina unazad", objašnjava stari pekar. Dodaje kako se kvalitetan somun, osim po mirisu, prepoznaje i po tome što je veoma tanak, spužvast i malo garav od vatre. Tokom cijelog dana vrijedne ruke pekara pripremaju somune, čiji miris oboji mahale i ulice, a potom somuni završe na iftarskim trpezama.

"Tokom cijelog dana pečemo somune, tako da ih građani u svakom trenutku mogu kupiti vruće i svježe. Posebno nam je drago da je u tradiciji ostalo da Sanjani dođu pred iftar kako bi kupili vrele lepinje", ističe Ćunaj.

Prisjeća se kako je u grad na Sani, kao golobradi mladić došao prije skoro 50 godina iz Travnika, gdje je završio pekarski zanat. Kaže kako se tajne ovog prastarog zanata vijekovima prenose s koljena na koljeno unutar ove porodice, koja se prije više od 100 godina na prostore Bosne i Hercegovine doselila iz okoline Prizrena.

U posljednjih nekoliko godina Ćunaj je penziji, a posao vode njegova supruga i sinovi. Imidž su izgrađivali kroz dugi niz godina i danas su njihovi proizvodi nezaobilazni dio gastronomske ponude u Sanskom Mostu, posebno za vrijeme ramazanskih dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza