10 blaženih i izvanrednih

Sarajevo na listi omiljenih mjesta kojih se čitaoci The Guardiana "ne mogu zasititi"

16.06.2023. 10:47 / Izvor: Federalna.ba
sarajvo

Sarajevo se našlo među 10 'blaženih i izvanrednih' mjesta koje su čitaoci uglednog britanskog lista opisali kao jednim od omiljenih mjesta.

Sarajevo se našlo među 10 'blaženih i izvanrednih' mjesta koje su čitaoci uglednog britanskog lista opisali kao jednim od omiljenih mjesta u Evropi kojih se jednostavno ne mogu zasititi.

Pod naslovom „Medovača i istorija u Sarajevu“, The Guardian citira Thea koji kaže: "Istorija, kultura i prirodne ljepote spajaju se u karizmatičnoj prijestolnici Bosne i Hercegovine, Sarajevu: to je ono što me tjera da se vraćam. Ušuškani dramatičnim planinama, proveli smo jedan dan u planinarenju kako bismo posjetili selo Lukomir, gdje se još uvijek može vidjeti tradicionalan način života. Vrativši se te večeri u grad, svratili smo u Zlatnu ribicu da izoštrimo apetit uz smiješno jeftine čaše medovače, ukusne medovače. Kasnije smo prošetali do mjesta gdje je nadvojvoda Franc Ferdinand ubijen u incidentu koji je izazvao Prvi svjetski rat. Potom smo večerali na veselom mjestu Aščinici ASDŽ, sa izdašnim porcijama tradicionalnih bosanskih jela“, navodi Theo.

Sarajevo se tako našlo na listi izbora čitalaca među Sainte-Enimie u Francuskoj, jezeru Balaton u Mađarskoj, istočnim grčkim ostrvima, rumunskim Medvjeđim jezerom, selu Rusava u Češkoj, Palma de Mallorci, ostrvima u blizini švedskog Göteborga, vrtovima Kolymbetra na Siciliji i Vassivière jezerima u Francuskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza