VINSKI FESTIVAL

"Trnjak fest" od velikog značaja za Ljubuški i turizam ovog grada (VIDEO)

17.06.2023. 09:07 / Izvor: Fena
trnjak fest

Udruga vinogradara i vinara Ljubuški ovoga vikenda organizira "Trnjak fest", a program tog vinskog festivala počeo je u petak predavanjima na temu sorte trnjak.

Udruga vinogradara i vinara Ljubuški ovoga vikenda organizira "Trnjak fest", a program tog vinskog festivala počeo je u petak predavanjima na temu sorte trnjak.

Predsjednik Udruga vinogradara i vinara Ljubuški Zdenko Milas kazao je kako je riječ o prvom festivalu uopće vezanom za ovu vinsku sortu.

"To je crvena ili crna sorta grožđa koja se izvorišno uzgaja na području Hercegovine i Dalmatinske zagore. Grupa vinskih entuzijasta osmislila je ovaj događaj na kojem će se šira publika moći upoznati s tom sortom kao lozom, a i vinom kao finalnim proizvodom", kazao je Milas u razgovoru za Fenu.

Sorta trnjak odavno je poznata vinskim znalcima s tim je ranije trnjak najviše korišten kao oprašivač za sortu blatina, koja ima funkcionalan ženski cvijet i potreban joj je muški oprašivač da bi urodila plodom.

"U ranija vremena nitko se nije odlučio za taj korak da proizvede monosortno vino, a prvi pokušaji bili su prije nekih desetak godina kada se vidjelo da se postiže, odnosno može dobiti izvanredan rezultat. Zaključili smo da to treba na neki način pokazati široj publici i upoznati ih s tom sortom autohtonom za područje Hercegovine i Dalmatinske zagore, to je nešto što nas spaja i što smo htjeli provesti u dobrosusjedskoj suradnji", kazao je Milas.

Glavni enolog Vinarije Čitluk Tihomir Prusina istaknuo je kako je trnjak nepravedno zaboravljena sorta.

"Iznimno mi je drago što imamo priliku predstaviti trnjak svima onima koji su zainteresirani za dobra crvena, odnosno crna vina. Trnjak je nepravedno zaboravljena sorta, niknula je kao Feniks iz pepela i naši vinari i vinogradari oživjeli su ga u Hercegovini, ali i općinama u susjednoj Hrvatskoj i to mi je iznimno drago", kazao je Prusina.

Dodaje kako je trnjak specifičan po tome što cvate u isto vrijeme kao i blatina.



"Neki stručnjaci prije nas rekli su da bi bilo dobro trnjak saditi uz blatinu kao oprašivač i onda ga možete koristiti tako, u kombinaciji, ali i kao čisto sortno vino. Vina koja ovih dana predstavljamo u sklopu ovog festivala su čista vina sorte trnjak i dobro je da su se pojavili na tržištu i ovih zadnjih desetak godina dobili su jako pozitivnu ocjenu. Mislim da trnjak puše blatini za vratom, a možda je i stigne", ocijenio je Prusina.

Vinogradarstvo i turizam

Direktorica Turističke zajednice Grada Ljubuškog Veronika Pinjuh kazala je u razgovoru za Fenu da ovakav događaj međunarodnog karaktera ima velik značaj za Ljubuški.

"Prvenstveno zato što će ugostiti i vinare i novinare iz regije koji su danas imali organiziran obilazak po zapadnoj Hercegovini, gdje su obišli naše najatraktivnije turističke lokalitete, kao i vinarije, tako da svaka rečenica koju podijele u svojim reportažama je odlična reklama za naš grad", kazala je Pinjuh.

Naglasila je kako turizam u Ljubuškom zadnjih godina ide uzlaznom putanjom.

"Dosta se radi na marketinškim aktivnostima, dosta se u to ulaže i truda i financijskih sredstava. Na primjer, vodopadi Koćuša i Kravica već sad u svijetu su afirmirana turistička atrakcija, a pored svega navedenog i naših prirodnih bogatstava koja su polazišna točka, naša rijeka Trebižat, organiziramo niz manifestacija koje svojim karakterom privlače određen profil turista i posjetitelja. Već smo imali Hercegovina Travel Fest ove godine, festival putopisa koji je trajao dva dana na kome smo ugostili ugledne influencere iz regije koji su svoje iskustvo putovanja približili našim posjetiteljima i privukli su goste iz BiH, Hrvatske i Crne Gore. Održan je i Ljubuški Outdoor Fest", kazala je Pinjuh.

Dodala je kako turistički djelatnici predano rade na svim tim i drugim sadržajima koji iz godine u godinu privlače sve više gostiju u Ljubuški.

Trnjak fest nastavlja se u subota FAM Tripom za novinare i bloggere po Dalmatinskoj zagori uz obilazak dviju vinarija i prirodnih ljepota navedenog područja.

Od 18 sati za sve posjetitelje kreće središnji događaj Trnjak festa u lapidariju franjevačkog samostana na Humcu.

Ovaj festival organiziran je s ciljem ukazivanja na važnost lokalnih sorti i njihov potencijal, te podržavanja napora lokalne zajednice i vinara u očuvanju vinskog identiteta, ali i povećanja svijesti o lokalnim vinima i vinskim sortama.

Cijena ulaznice za posjetitelje iznosi 50 maraka, a u cijenu je uključeno korištenje festivalske čaše, konzumiranje svih vina, prirodne vode Lede i hercegovačkih delicija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza