TREBINJE

Sedmi Salon žilavke okupio četrdesetak proizvođača vina i hrane iz Hercegovine (Foto)

18.08.2023. 08:40 / Izvor: Akta.ba

Foto: TrebinjeLive

Sedmi Salon žilavke, koji je okupio četrdesetak proizvođača vina i hrane iz Hercegovine, otvoren je sinoć u Trebinju.

Sedmi Salon žilavke, koji je okupio četrdesetak proizvođača vina i hrane iz Hercegovine, otvoren je sinoć u Trebinju.

Salon žilavke u Vinskoj galeriji "Vukoje" otvorio je jedan od najpoznatijih novinara - poznavalaca vina Darel Jozef, koji je istakao da svaki vinar daje svoju dušu u proizvodnji vina.

Direktor Podruma i vinarije "Vukoje" Radovan Vukoje izjavio je novinarima da je ponosan na vinare, ali i druge proizvođače koji su se odazvali u ovolikom broju na Salonu žilavke.

Vukoje je istakao da je ove godine najspecifičnije da je ova manifestacija evoluirala u smjeru da je sve veći broj i gastro-proizvoda, a to jača enograstronomiju.

"Imamo sreću što imamo žilavku, kao autohtonu sortu, koja je znak raspoznavanja, koje ima samo u Hercegovini. Upravo po njoj je naše vinogorje poznato", rekao je Vukoje i dodao da sve više ugostiteljskih objekata ovo vino uvrštava u svoje vinske karte, jer je jedno od najbitnijih na prostoru bivše Jugoslavije.

VUKOJE

Među izlagačima koji su se večeras predstavili bio je i Marin Babić iz vinarije "Puntar" iz Neuma, koji je izjavio da je ova vinarija mlada, ima 13 hektara svojih vinograda, 11 zasađenih sorti.

"Naša žilavka dolazi iz vinograda koji je star više od 70 godina. Mislim da je to jedan od najstarijih vinograda u Hercegovini", rekao je Babić.

Među proizvođačima vina koji su se sinoć predstavili je i predstavnik vinarije "Anđelić" Milena Anđelić, koja je rekla da se u vinu treba uživati, a da je poseban ugođaj kad se ono spoji sa tradicionalnom hranom.

"Vrlo je bitno za nas vinare i druge ljude koji dođu na Salon žilavke da probamo i ostale žilavke, da ostvarimo komunikaciju. Ovo je veoma bitan festival za nas. Nema nigdje žilavke kao ovdje", rekla je Anđelićeva.

VUKOJE

Salonu žilavke u Trebinju prisustvovali su brojni gosti iz javnog, kulturnog i političkog života Trebinja i regiona.

VUKOJE

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza