2. prosinca

Predstavljen program Adventa u Mostaru, velik interes i popunjeni kapaciteti (VIDEO)

29.11.2023. 14:02 / Izvor: Fena
advent mostar

Advent u Mostaru ove će godine početi paljenjem prve adventske svijeće u subotu, 2. prosinca.

Advent u Mostaru ove će godine početi paljenjem prve adventske svijeće u subotu, 2. prosinca, na platou ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, a trajat će do 31. prosinca kada će Mostarce u Novu godinu uvesti Željko Joksimović.

- Otvaranje Adventa u Mostaru bit će kombinacija duhovnih i kulturnih sadržaja. Na platou ispred Kosače nastupit će Hrvatska glazba Mostar, Klapa Trs i Zbor Glazbene škole Ivana pl-Zajca, dok će u velikoj dvorani biti održan koncert fra Marina Karačića i biskupijskog zbora mladih 'Videmus' – otkrio je ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović.

Nekoliko dana nakon toga na Adventu u Mostaru bit će otvoreno klizalište, kao i gastro kutak, dok će zabavni program manifestacije početi u četvrtak, 14. prosinca.

Puni smještajni kapaciteti i visok interes

Savjetnik gradonačelnika Marin Čuljak podsjetio je da je projekt Adventa u Mostaru pokrenut prije tri godine, kazavši da je cilj svake godine ponuditi bogatiji i bolji sadržaj, što zahtjeva znatna organizacijska i financijska izdvajanja.

- Također, željeli smo u turističkom smislu poboljšati ponudu Mostara kada je zima u pitanju, jer smatramo da izrastanje brenda Adventa u Mostaru doprinosi turističkoj ponudi našega grada. Ovogodišnji doček je iskorak u svakom smislu. Prema procjenama, na prošlogodišnjem dočeku Nove godine kada je nastupao Željko Bebek sudjelovalo je 28 tisuća ljudi, a ove godine očekujemo i veći broj. U razgovoru s hotelijerima i ugostiteljima vidjeli smo da je interes jako velik, a kada su u pitanju noćenja neću pogriješiti ako kažem da je Mostar već rasprodan – rekao je Čuljak.

Kako navodi, uvjereni su da će gradovi i općine u blizini Mostara također ostvariti jako puno noćenja. Čuljak se osvrnuo i na ovogodišnje snažnije prisustvo Turističke zajednice HNŽ-a koja ove godine sudjeluje s 40 tisuća maraka, za razliku od prošle godine kada nije izdvajala sredstva za ovu priliku, što dovoljno govori o iskoracima.

Zahvalio je i ostalim sponzorima koji su doprinijeli organizaciji jer, kako je Čuljak rekao, projekt svake godine ima puno više sadržaja, stoga ga je teže organizirati.

- Projekt će biti najskuplji do sada, a grad će minimalno financijski sudjelovati. Imamo održiv i zdrav koncept gdje naše žitelje i proračunske korisnike projekt neće koštati onoliko koliko vrijedi – podvukao je on.

Tenzije oko lokacije dočeka Nove godine

S obzirom na to da se su proteklih dana često podizale tenzije kada se govorilo o lokaciji održavanja dočeka Nove godine, Čuljak je naveo da je stav Gradske uprave da se ne bave tim temama kada je doček u pitanju.

- Interes je od početka jedan jedini, da napravimo pozitivnu priču i u tome ćemo uspjeti unatoč svemu. Kada je dogovoren angažman Željka Joksimovića čitav tim ljudi koji radi na organizaciji obišao je grad i napravio popis potencijalnih lokacija koje su poslane i izvođaču, ali i MUP-u HNŽ-a. Nije samo domaćin taj koji određuje sva pravila igre. Unutar ta tri stupa mi razgovaramo o lokacijama. U jednom trenutku bila je gotovo dogovorena lokacija. Nažalost pojavile su se nepotrebne tenzije, zbog čega se odustalo do ranije navedene lokacije i trenutno se radi na ostalim ponuđenim lokacijama – otkrio je on.

 

Kako je naveo, sada se čeka odgovor MUP-a HNŽ-a, a konačna lokacija trebala bi biti poznata do kraja tjedna. Čuljak ipak smatra da će, bez obzira na lokaciju, mostarski doček Nove godine biti najbolji u BiH i najbolji u Mostaru do sada.

Bogat program Adventa u Mostaru, zabavni dio otvara Vanna

Čuljak je još rekao da će na Adventu u Mostaru biti postavljene 33 kućice.

-  Posebno nas raduje da smo ove godine na 33 kućice imali 136 prijava, odnosno 36 prijava više nego prošle godine. Do kraja smo bili transparentni. Trenutno se radi kićenje grada, vjerujem da ćemo uskoro imati sve to zaokruženo i da ćemo zajedno uživati u prosincu u gradu Mostaru – zaključio je Čuljak.

Govoreći o programu manifestacije, viša stručna suradnica za kulturu Grada Mostara Sanela Mešić rekla je da će večernja pozornica biti smještena u gastro kutku Adventa u Mostaru, a zabavni dio programa počet će 14 prosinca kada će nastupiti Vanna.

- Imat ćemo 34 glazbena programa, a svaku večer organiziramo najmanje dva koncerta. Očekuje nas velik broj izvođača iz Mostara i regije. Tu su, među ostalima, Mostarski tamburaši, Twist, grupa Friends, Leon i Josip, Malter Ego, Deja Vu bend, Romeo Nikolić, Trubude to Oliver&Giboni, klapa Grga i brojni drugi – otkrila je Mešić.

Kada je u pitanju dječji program, stručna suradnica za kulturu Grada Mostara Andrea Šunjić Bernadić je dodala da se svake godine trude napraviti veći iskorak u odnosu na prethodnu godinu.

- Dječji program kreće u ponedjeljak, 4. prosinca, na pozornici na platou ispred Kosače i trajat će do Badnjeg dana. Škole i vrtići s područja Mostara predstavljat će se svakim danom od 12 do 15 sati. Organizirali smo veliki broj maskota, mađioničara, kreativnih radionica, plesnih točaka, čitanja bajki, face paintinga i slično, a doći će nam i Djed Božićnjak – pojasnila je ona.

Posebno je istaknula Svetog Nikolu koji će se s mališanima družiti u srijedu 6. prosinca, u 15 sati, kada je predviđeno i prikazivanje blagdanske predstave te dijeljenje paketića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza