Sarajevska priča

Promjena plana za doček Nove godine u Sarajevu: Evo ko nastupa umjesto benda Letu štuke

06.12.2023. 15:30 / Izvor: Akta.ba
press sarajevska priča
OTVORI GALERIJU

Grad Sarajevo predstavio program dočeka Nove 2024. godine na kojem će nastupiti Zabranjeno Pušenje, Crvena Jabuka, Bombaj Štampa i Laka.

Današnjim druženjem za medije, sponzore i prijatelje, Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić, najavio je doček Nove 2024. godine na kojem će nastupiti Zabranjeno Pušenje, Crvena Jabuka, Bombaj Štampa i Laka. Prema prvobitnom planu na sceni su se trebali naći i Letu štuke, ali ih je zamijenio dvojac Lela i Laka.

U vrlo opuštenoj atmosferi, Zenit Đozić, autor scenarija programa Javnog dočeka zajedno sa predstavnicima četiri benda, Davorom Sućićem Sulom, Draženom Žerićem Žerom, Nedimom Babovićem i Elvirom Lakovićem Lakom, najavili su jedinstven program i potpuno novi koncept novogodišnjeg dočeka u Titovoj ulici simboličnog naziva "Sarajevska priča".

Davor Sučić Sula istaknuo je da su pred teškim zadatkom jer sviraju u svom gradu.

"Ovaj grad nas je sve i stvorio, tako da imamo poseban zadatak. Puno će nam biti teže nego eminentnim umjetnicima iz regiona. Mi smo umjetnici iz ovog grada i komplentna muzika i stvaralaštvo je bazirano na Sarajevu, njegovim ulicama, dvorištima", kazao je Sučić.

"Kompot" za Sarajevo

On je za grupe koje će nastupiti na dočeku Nove godine kazao da su zajedno "jedan kompot koji bi poželjela svaka domaćica".

Dražen Žerić smatra da je ovaj koncert jedna lijepa sarajevska priča koja se možda mogla i prije napraviti.

Kako je rečeno ovom prilikom očekuje se i odziv posjetilaca iz regiona, jer je riječ o bendovima koji su ambasadori i Sarajeva te poimanja života i mentaliteta.

Gradonačelnica Karić je poručila da je Sarajevo spremno za još jedan spektakularan doček, ali i sve goste koji u ogromnom broju pristižu u naš grad.

"Naše Sarajevo će i ovog 31. decembra zaista biti jedinstvena novogodišnja lokacija. Sigurna sam da će prepoznatljivi sarajevski humor, jedinstveni program koji smo spremili i sjajna četiri benda, napraviti sjajnu atmosferu i iz našeg grada poslati jednu lijepu sliku i poruke ljubavi. Sarajevo će opet, najviše zahvaljujući gostoljubljivošću njegovih građana i posebnom prazničnom duhu koji nudi i duši koju uvijek ima, biti jedna od najpoželjnijih novogodišnjih destinaciji u regiji. Posebno me raduje godišnjica 40 godina olimpijade u Sarajevu i naša sarajevska priča, koja će pored svojevrsnog spektakla u Titovoj ulici 31.12., zapravo biti uvod u sve ono što spremamo povodom obilježavanja ovog jednog lijepog jubileja tako da sarajevska priča traje dugo", istakla je Benjamina Karić.

Naime, ovogodišnji program će započeti koncertom Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu sa prijenosom na pet LED ekrana u Titovoj ulici do početka programa u 21 sat, te na Trgu Susan Sontag sve do kraja koncerta u Narodnom pozorištu. 

Koncert filharmonije počinje u 19:30 sati, kada će se otvoriti ulaz u Titovu ulicu i to iz pravca ulica Kulovića, ulice Dalmatinska te glavni ulaz od Trga Djece Sarajeva. 

Kompletan program kod Vječne vatre počinje u 21:00 sat, kada će se na sceni pojaviti prvi izvođač - Laka sa bendom.

Od 22:00 sata na sceni će se smjenjivati bendovi "Bombaj Štampa", "Zabranjeno Pušenje" i "Crvena Jabuka", a njihove nastupe na LED ekranima duž ulice pratit će posebne video projekcije. 

Između bendova, na sceni će se u više navrata pojaviti Đozić, a u sklopu programa će biti emitovan i novi snimljeni sadržaj, na kojem Zenit sa ekipom radi posljednjih mjeseci.

Obzirom da je Grad Sarajevo ranije najavio da odustaje od vatrometa u novogodišnjoj noći, u Titovoj ulici će u ponoć biti upriličeno potpuno novo iskustvo.

Ranijom studijom i izrađenim elaboratom potvrđeno je da se kompletan uloženi novac u Javni doček u Sarajevu vraća minimalno dvostruko, uzimajući u obzir popunjenost smještanijih kapaciteta i broju turista koji dolaze u Sarajevo uoči novogodišnjih praznika.

Podrška NLB Banke 

 

Projekat između ostalih, sufinansiraju Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad i Novi Grad. Generalni sponzor Javnog dočeka je NLB Banka koja je projekat podržala sa 100.000,00 KM. 

"Iznimno nam je drago što smo partneri Gradu Sarajevu i što ovo partnerstvo označava samo jedan početak naše zajedničke saradnje. Obzirom na muzičare koji će nas zabavljati u novogodišnjoj noći, drago nam je što smo dio ove prave sarajevske priče. Mi u NLB Banci kažemo da je ovaj region naš dom, poznajemo ljude iz ovog regiona, a naša podrška ovom događaju, jedan je od načina obogaćivanja života građana Sarajeva, ali i doživljaja ovog grada svim turistima koji planiraju posjetu Sarajevu iz regiona. Također, zadovoljstvo mi je najaviti i da je NLB Banka Sarajevo generalni sponzor Javnih dočeka i u Mostaru i Tuzli, što je dokaz naše posvećenosti lokalnoj zajednici, ne samo u Sarajevu, već i šire", izjavio je Jure Peljhan, Član Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo.

Koproducent programa "Sarajevska priča" je Federalna TV koja će kompletan program prenositi uživo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza