Pilot program

Izrael prvi u svijetu odobrio prodaju laboratorijski uzgojenog goveđeg mesa

18.01.2024. 12:50 / Izvor: Nezavisne novine
meso

U toku rad na promociji alternativnih izvora hrane, s obzirom na rastuću globalnu potražnju za proteinima.

Izrael je postao prva zemlja koja je odobrila prodaju laboratorijski uzgojenog goveđeg mesa, prenijeli su svjetski mediji.

"Odobrenje nadležnih službi je izdato izraelskoj kompaniji za prehrambenu tehnologiju Aleph Farms Ltd.", saopštilo je izraelsko ministarstvo zdravstva, prenosi RIA Novosti.

Neke zemlje, posebno Singapur, ranije su izdavale dozvole za prodaju laboratorijski uzgojenog mesa, ali samo za proizvode bazirane na biološkim sirovinama dobijenim od živine.

"U okviru pilot programa proučavanja alternativnih jestivih proteina koji se sprovodi u Odjeljenju za upravljanje rizicima od hrane, ministarstvo zdravstva Izraela po prvi put u svijetu je odobrilo 'novi prehrambeni' proizvod koji uključuje kultivisane ćelije goveda poznat i kao vještačko (kultivisano) meso. Nakon prolaska svih provjera izdata je dozvola za prodaju ovog proizvoda široj javnosti u Izraelu", navodi se u saopštenju izraelskog ministarstva zdravstva.

Dodaje se da je u toku rad na promociji alternativnih izvora hrane, s obzirom na rastuću globalnu potražnju za proteinima i značaj proizvodnje hrane neživog porijekla.

U izraelskoj kompaniji Aleph Farms Ltd. razvijena i implementirana i tehnologija koja omogućava laboratorijsku kultivaciju mesnog tkiva iz ćelija goveda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza