Svi na planine

Kupres omiljena destinacija Dalmatincima, na Bjelašnici očekuju odličan vikend

20.01.2024. 11:12 / Izvor: Avaz.ba
bjelašnica

Tako je na našim planinama snježni pokrivač koji se u petak počeo formirati doveo i do poboljšanja uvjeta.

To što se zima ponovo vratila i donijela nove snježne padavine itekako ide naruku našim skijaškim centrima i ljubiteljima snježnih radosti.

Od Jahorine, Bjelašnice, Igmana, Vlašića do Kupresa brojni bh.građani, ali i oni iz susjednih zemalja ovaj vikend će, ali i naredne dane, zasigurno, provesti u zimskoj idili.

Tako je na našim planinama snježni pokrivač koji se u petak počeo formirati doveo i do poboljšanja uvjeta.

Skijalište na Kupresu je, kako nam je kazao Ivan Bagarić iz Uprave „Adria-ski Kupres“ otvoreno 13.januara. Iako su sredinom prošle sedmice zbog kiše bili zatvorili skijalište, nove padavine u petak su ih obradovale.

"Osim vikenda i u narednim danima očekujemo veliki broj gostiju i da će, zapravo, sezona krenuti u pravom smislu", rekao je Bagarić za portal "Avaza".

Zanimljivo je da je Kupres, osim za goste iz BiH, popularno odredište za skijanje Dalmatincima.

Skijaši iz Hrvatske

"Naši gosti su pretežno Dalmatinci, ali dolaze nam skijaši iz cijele skoro Hrvatske, ali naravno iz BiH. Dalmatinci jesu najbrojniji i oni, tradicionalno, održavaju „Dal-Ski“ prvenstvo kod nas, a isto tako i Sinjani koji održavaju svoju „Ski alku“ već, evo, četvrtu godinu zaredom. Imamo i FIS međunarodne utrke gdje nastupaju natjecatelji iz 14 zemalja i na kraju sezone „Cro ski kup“ koji je u organizaciji Hrvatskog skijaškog saveza, tako da imamo priličan broj događanja u centru, a isto tako veliki broj skijaša", rekao je Bagarić za "Avaz".

Kada je riječ o cijenama ski karata, dnevne, poludnevne i višednevne imaju iste cijene kao i prošle godine.

Tako je cijena dnevne karte za odraslu osobu 39 KM, a poludnevna karta iznosi 28 KM.

Ove godine u funkciji je na Kupresu 26 topova za pravljenje snijega, budući da su prošlog ljeta finalizirali preostali dio staza, tako da je sad cijelo skijalište pod sistemom umjetnog osnježivanja.

"Mi smo i prošle godine sezonu otvorili tek 22.januara, ove godine smo malo ranije i očekujemo da će sezona biti , ako ništa, solidna i da će se, takoreći, puno skijaških dana odraditi", rekao nam je Bagarić.

Dok jedni biraju naše planine kao destinacije za jednodnevne izlete, drugi se opredjeljuju za višednevne boravke, a na skoro svakoj od njih ponuda je raznovrsna. I na Bjelašnici, gdje , također, raspolažu naprednim sistemom za osnježivanjem, poligonom i novom trakom za početnike te velikom gastro ponudom se nadaju dobroj sezoni. Dnevna karta na Bjelašnici za odrasle košta 47 KM, poludnevna 39 KM, a noćno skijanje 30 KM, koliko košta i dječiji park.

Jasmin Mehić, direktor ZOI 84 kazao je za portal "Avaza" da su ih nove snježne padavine prilično obradovale, budući da su i oni zbog zadnjih dana zbog kiše i visokih temperatura od skoro 20 stepeni Celzijusa skijalište morali privremeno zatvoriti.

"Očekujemo sjajan vikend sa mnogo snijega i u nedjelju sa sunčanim danom tako da sve pozivamo da dođu na Bjelašnicu i uživaju u prelijepom vikendu", rekao je Mehić.

Najmoderniji skijaški centar

Jahorina koja cijenama odskače od drugih bh. skijališta, ipak, slovi i kao najmoderniji skijaški centar u jugositočnom dijelu Evrope. Više od 50 kilometara idealno pripremljenih alpskih skijaških staza, kao i onih za nočno skijanje, „Snowboard“ park, ski vrtići i brojni drugi sadržaji razlog su zbog kojih ljubitelji zimskih radosti biraju Jahorinu.

Dnevna karta na Jahorini u sredini sezone 79 KM, a u „udarnom“ dijelu 86 KM. Dvodnevne karte u piku sezone koštaju 146 KM.

Na Vlašiću, također, omiljenoj destinaciji građana naše zemlje, ali i susjednih skijaška sezona je otvorena proteklog vikenda, a tamošnji turistički radnici vjeruju da će sezona biti sjajna.

Cijene karata na Vlašiću se kreću, u ovisnosti od usluge, između 25 i 32 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza