Poznati britanski magazin

Daily Express preporučuje Sarajevo kao savršeno mjesto za istraživanje u 2024. godini

26.02.2024. 15:02 / Izvor: Akta.ba
sarajevo grad

Poznati britanski magazin Daily Express daje preporuku za posjetu Sarajevu, uz mnoštvo korisnih savjeta i informacija o turističkoj ponudi.

Pod naslovom "Apsolutno prelijep – evropski grad bez gužve jedna je od najjeftinijih destinacija u 2024.", poznati britanski magazin Daily Express daje preporuku za posjetu Sarajevu, uz mnoštvo korisnih savjeta i informacija o turističkoj ponudi.

"Volite otkrivati nove destinacije? Prekrasan grad u Bosni i Hercegovini mogao bi biti savršeno mjesto za istraživanje u 2024. godini", navodi se u članku koji citira stručnjake za putovanja i ističe Sarajevo kao jednu od ovogodišnjih najpovoljnijih destinacija za odmor.

Uz povratne letove iz Londona koji su u julu koštali samo 48 funti i obrok u tri slijeda po prosječnoj cijeni od 10 funti, Sarajevo nudi odličan odnos cijene i kvaliteta.

"Sarajevo je poznato kao ‘Jerusalem Evrope’ i ima jednu od najraznovrsnijih kultura na kontinentu, što ga čini jednim od najintrigantnijih gradova koje možete posjetiti. To je jedno od rijetkih mjesta gdje možete posjetiti džamiju, katoličku crkvu, pravoslavnu crkvu i sinagogu na jednom mjestu.

Ušuškan unutar dugačke, uske doline i okružen šumovitim planinama, grad izgleda poput savršene, slikovite kulise.

Njegova mješavina brojnih kulturnih utjecaja znači da je i njegova arhitektura apsolutno prelijepa, a restoranska scena je eklektična mješavina turske i bosanske kuhinje. A s prosječnim cijenama od samo 10 funti po osobi za obrok od tri slijeda, vrijednost koju dobijete za novac je natprosječna", prenosi Daily Express utiske.

Turisti mogu istraživati kaldrmom popločane ulice Baščaršije, stare sarajevske čaršije, i pronaći prodavnice antikviteta i suvenira, ali i kušati domaće specijalitete poput bureka, baklave ili dolme, dok sa Žute tabije mogu uživati u odličnom pogledu na grad. Još jedan prijedlog za turiste je Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 kao odavanje počasti žrtvama rata, uz napomenu da Muzej ipak nije preporučljiv za djecu.

Za kraj, Daily Express preporučuje da produžite svoje putovanje, pa postavlja pitanje "zašto ne posjetiti i Mostar, jedan od najljepših gradova Evrope?", do kojeg možete stići za samo dva sata vožnje ili birati putovanje vozom kroz prelijepe pejzaže.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza