Najzeleniji na svijetu

Idilični mediteranski otok bez kanti za smeće koji uskoro neće proizvoditi ni grama smeća

26.02.2024. 19:57 / Izvor: punkufer
tilos

Do njega se stiže s Rodosa ili Kosa.

Tilos je jedan od otoka Dodekaneza, skupine otoka u jugoistočnome dijelu Egejskoga mora, koji na prvu izgleda kao mnogi, i grčki i mediteranski, otoci. Netaknute prirode, divnog mora i romantičnih luka, pun mirisa i cvijeća, čudesnih plaža, zaboravljenih kapelica između maslina i smokava…

Do njega se stiže s Rodosa ili Kosa, a za dva i pol sata ne dolazite samo na još jedan miran, nego na sasvim poseban otok u svjetskim razmjerima, jedini koji živi potpuno održivo i ne ostavlja svoj uprljani otisak u prirodi. Tilos je za sada jedini svjetski u potpunosti zero waste otok.

Otok muzike i poezije poznat je i kao otok otvoren za nove i napredne ideje, radilo se o javnom zdravstu, ljudskim pravima ili ekologiji – njegovih je sedamstotinjak stanovnika već steklo dosta iskustva u raznim projektima. A kako se otok odlikuje fantastičnom bioraznolikošću, već nekoliko godina oni žive u – nacionalnom parku. Od 2019., kada je ovdje otvorena prva grčka hibridna elektrana na energiju vjetra i sunca, Tilos se može pohvaliti potpunom energetskom samodostatnošću.

Uslijedila su manja poboljšanja poput besplatnih stanica za punjenje električnih vozila i električni autobusi, a onda su se bacili na sljedeći veliki zalogaj – smanjivanje otpada. Možda su stanovnici otoka tako jednostavno prešli na novi sistem zato što im je recikliranje u krvi. Naime, na otoku se nalazi mjesto Mikro Chorio s oko 220 napuštenih kuća – i to bez krovova jer su njih, kada su se 1950-ih mještani selili u Lavadi – ponijeli sa sobom.

Projekt “Just go zero” financira i nadzire grčka kompanija Polygreen koja se bavi rješenjima iz područja kružne ekonomije, a cilj joj je transformirati Tilos u prvi zeleni otok na svijetu s nula otpada iz kućanstva. Otok trenutno reciklira više od 80 posto svog otpada, što je najveća stopa recikliranja na svijetu, dok je prije početka projekta 87 posto otpada s otoka završavalo na odlagalištu.

Danas na otoku više uopće nema kanti za smeće, odlagalište je zatvoreno, a na njegovom se mjestu nalazi Centar za kreativno recikliranje, u kojem se potrgano popravlja ili ponovno upotrebljava. U luci je postavljen informacijski centar čija je najvažnija zadača s početka bila – obrazovati stanovnike o razvrstavanju otpada.

Svako kućanstvo tada je dobilo svoju zero-waste opremu: kutije za reciklabilni i nereciklabilni otpad, vrećicu za organski otpad i kutiju za opuške, na čitavom otoku otpad se prikuplja od vrata do vrata, a stanovnici mogu putem aplikacije pratiti koliko se reciklira. Sav otpad odlazi u 3K Circular Innovation Centre, gdje se dalje razvrstava i usmjerava na recikliranje ili kompostiranje, dio se otpada koristi se kao alternativno gorivo za industriju cementa.

Pravila se moraju naravno držati i turisti koji odsjedaju na otoku ili se sidre u njegove luke, a zero-waste filozofija dovela je i ekološki osviještene posjetitelje na otok, stvorila nove poslovne prilike vezane uz primjenu obnovljivih izvora energije i u središte pažnje stavila eko-turizam i održivu poljoprivredu, što je značajno potaknulo lokalnu ekonomiju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza