Slani prirodni fenomen

Da li ste znali: Tuzla je jedini grad na svijetu s čak tri slana jezera u samom centru

21.04.2024. 12:11 / Izvor: Putnikofer.hr
Tuzla

Od mora je ovaj grad udaljen stotinama kilometara, a sol je utkana u svaku njegovu poru.

Nevjerojatna polja soli u Boliviji, lokalnog imena Salar de Uyuni, najveća su slana površina na svijetu i prostiru se na ogromnih 10.000 četvornih kilometara. 

Mrtvo more, koje se još naziva i Slano more, More smrti ili pak Lotovo more, jezero je smješteno na granici Izraela i Jordana, a smatra se jednim od najzanimljivijih prirodnih fenomena na svijetu zbog činjenice da je voda tamo čak 10 puta slanija od prosječne morske vode, piše Putnikofer.hr.

No, kad govorimo o "slanim prirodnim fenomenima", znate li koji je jedini grad na svijetu koji u svom centru ima slana jezera?

To je Tuzla, povijesni dragulj u Bosni i Hercegovini koji se može pohvaliti s čak tri slana jezera u samom centru grada.

Panonska jezera u Tuzli oduševljavaju posjetitelje, a tokom ljetne sezone i brojne kupače.

Tuzla je grad bogate povijesti i jedinstvene geografske pozicije

 

Tuzla je treći najveći grad u Bosni i Hercegovini i središte istoimene općine na sjeveroistoku zemlje.

Može se pohvaliti s bogatom poviješću i jedinstvenom geografskom pozicijom, ali i zanimljivim imenom koje duboko održava njenu prošlost i identitet. Naime, ime Tuzla potječe od turske riječi za sol, što podsjeća na bogatstvo ovog kraja solju još od doba starih Rimljana.

Ovo je mjesto gdje su se sol i slana voda kroz stoljeća pretvorili u izvor života i prosperiteta za lokalno stanovništvo.

Slavni rudnik soli i izvori slane vode bili su temelji na kojima je izgrađena moćna industrija grada. Međutim, povijest Tuzle nije bila bez izazova.

Nepregledno crpljenje slane vode rezultiralo je nestankom cijelih naselja u okolici središta grada. No, iza ove tuge rodila se nova nada.

Upravo na jednom od tih mjesta nikla su čak tri slana Panonska jezera, čija voda danas ima ljekovita svojstva i privlači posjetitelje iz svih krajeva svijeta.

Jezera su postala simbol obnove i transformacije grada

Posebnost ovih nevjerojatnih jezera je ta što se nalaze u samom centru Tuzle, svega nekoliko stotina metara od središnjeg gradskog trga.

Ova blistava, slana oaza pruža lokalnim stanovnicima i posjetiteljima mogućnost da uživaju u prirodnom čudu gotovo u samom srcu grada.

Usred ljeta, Tuzla postaje poprište zabavnih aktivnosti pa se nerijetko mogu vidjeti djeca, mladi i odrasli ljudi kako šetaju gradom u papučama za plažu, s ručnikom preko ramena i ostalim "morskim rekvizitima".

Kupališna sezona u Tuzli otvara se početkom svibnja, a ovisno o vremenskim uvjetima traje sve do rujna. Topliji mjeseci su obilježeni aktivnostima na jezerima, gdje posjetitelji mogu plivati, sunčati se, ili jednostavno uživati u opuštenoj atmosferi koju pruža okolina jezera. Također, ljeti se održavaju različite manifestacije koje dodatno obogaćuju iskustvo posjeta Tuzli.

Jedini grad na svijetu koji u centru grada ima slana jezera

Kako piše Turistička zajednica Tuzle na svojim službenim web stranicama, Tuzla je "jedini grad u Europi koji ima slana jezera" i "jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u samom centru grada".

Kompleks Panonskih jezera čine tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi.

U sklopu kompleksa Panonskih jezera nalazi se Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje i Muzej geološka postavka "Pannonica", dječji zabavni park, sportski tereni te mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji.

Do sada je u kompleksu Panonike uživalo više od milion posjetilaca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza