ZA 2024. GODINU

Amerikanci stavili BiH na listu najpovoljnijih destinacija

18.05.2024. 11:46 / Izvor: Akta.ba
turizam

Američki magazin "Travel Off Path" nedavno je podijelio listu najpovoljnijih evropskih destinacija za 2024. godinu.

Američki magazin "Travel Off Path" nedavno je podijelio listu najpovoljnijih evropskih destinacija za 2024. godinu, a na njoj se našla i Bosna i Hercegovina.

Ukoliko se još uvijek niste odlučili gdje biste proveli godišnji odmor, a ne želite izdvojiti mnogo novca, ovaj američki magazin preporučuje tri evropske destinacije. Naime, pored BiH na listi su se još našle Albanija i Bugarska.

"Još uvijek na Balkanskom poluotoku, Bosna i Hercegovina je još jedan skriveni dragulj Evrope koji je dugo bio zanemaren zbog povezanosti s ratom iz devedesetih i sada nepostojećom, socijalističkom državom Jugoslavijom, koju je dijelila sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom i drugima", napisali su na početku.

Objasnili su kako je BiH nezavisna i jedna od najrazličitijih država na kontinentu, gdje žive muslimani i kršani te da se može pohvaliti velikim brojem historijskih znamenitosti.

"Za početak, u BiH se nalaze dva najlegendarnija mosta u Evropi. Jedan od njih, Stari most, dominira horizontom Mostara, nadvijajući se nad brzom, kristalno čistom rijekom Neretvom, dok je Latinska ćuprija u Sarajevu mjesto gdje je ubijen Franz Ferdinand", istakli su.

Dalje su objasnili kako i BiH ima pristup Jadranskom moru te da je Neum jedan od pristupačnijih gradova kada je riječ o cijenama unatoč tome što se nalazi na moru i u blizini Dubrovnika, koji se smatra jednim od najskupljih lokacija u regionu.

"Bosna je također prepuna drevnih, kamenih gradova i prekrasnih prirodnih mjesta, poput vodopada Kravice, osvježavajućeg mjesta za kupanje u vrućim ljetnim mjesecima, i turističkog pojasa Neuma, njegovog jedinog grada na obali", napisali su.

No, Neum nije jedini na listi gradova koje biste trebali posjetiti. Oni ističu i posjetu Mostaru i Sarajevu, koji također nude jeftini i istovremeno pristojan smještaj te hranu i gradski prevoz.

"Sveukupno, sedmični boravak u uglavnom ugodnoj Bosni i Hercegovini košta vas samo 520 američkih dolara, uključujući sve osim avionskih karata", napisali su na kraju.

S druge strane, za sedmični boravak u Albaniji prema njihovim procjenama potrebno je izdvojiti otprilike 546 dolara po osobi, dok je za sedmično putovanje u Bugarskoj potrebno izdvojiti 1.127 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza